5 recepata za osvježavajuće smoothieje


Nekoliko je razloga zašto bi voćne smoothieje trebalo uvrstiti u svoj dijetni režim. Smoothieji su slatkog okusa i mogu zadovoljiti želju za slatkom hranom bez suvišnih kalorija, a da pritom pridonose ukupnom dnevnom unosu voća. Također, smoothieji su zasitni i mogu poslužiti kao niskokalorična zamjena za obrok. A, s obzirom na to da se poslužuju ohlađeni i priređuju s kockicama leda, idealni su osvježavajući obrok za nadolazeće vruće dane.

U nastavku vam donosimo top 5 recepata za ukusne smoothieje koje je sastavila nutricionistica Mršavimo zajedno kluba, Mirja Jošić. Vjerujemo kako i vi imate svoje recepte za ukusne smoothieje pa smo odlučili organizirati potragu za najboljim smoothiejem u Hrvatskoj.

Smoothie od lubenice
Sa smoothiejem od lubenice u vruće ljetne dane ne može se pogriješiti. Lubenica je siromašna kalorijama, a bogata vodom koja gasi žeđ. Osim toga, u znanstvenim se krugovima „šuška“ da utječe na libido baš poput popularnih plavih tabletica.

Sastojci za 2 osobe:
·        3 šalice lubenice očišćene od košpica
·        Pola šalice probiotičkog jogurta, 125 g
·        6 kockica leda
·        Štapić vanilije, po želji

Sve sastojke izmiksati u blenderu do homogene smjese.

Smoothie od jagoda s jogurtom
 Jedan od osnovnih sastojaka smoothieja su mlijeko i mliječni proizvodi. Osim što pridonose okusu odnosno kremoznosti, mlijeko i mliječni proizvodi važan su izvor kalcija. Određene studije pokazuju kako adekvatan unos kalcija u prehrani može pomoći u mršavljenju. Autori znanstvene studije objavljene 2009. godine u časopisu British Journal of Nutrition smatraju kako dovoljan unos kalcija može potisnuti želju za prejedanjem.

Sastojci za 2 osobe:
·        Šalica jagoda
·        1 banana
·        Pola šalice niskomasnog jogurta ili mlijeka
·        Par kockica leda
·        Prstohvat cimeta

Sve sastojke izmiksati u blenderu do homogene smjese.

Ljetni miks od breskve
Pravi ljetni okus ovom napitku daju breskve, a lanene sjemenke osiguravaju kvalitetne masnoće te prehrambena vlakna koja reguliraju probavu i povećavaju osjećaj sitosti.

Sastojci za 2 osobe:
·        4 breskve ili nectarine
·        Pola šalice soka od jabuke
·        2 žličice lanenih sjemenki

Breskve oprati, prepoloviti i očistiti od koštica te staviti u zamrzivač na 30 minuta da se lagano zamrznu. U blenderu izmiksati zamrznute breskve, sok od jabuke i lanene sjemenke do homogene smjese.

Zeleni smoothie
Oni koji tvrde da smoothieji od povrća nisu ukusni, varaju se. Tajna kako napraviti ukusan smoothie od povrća je dodatak slasnog i slatkog voća i sjemenki. Smoothieji mogu „prošvercati“ svakakvo sirovo povrće pod ukusan obrok poput špinata, kelja, krastavaca i brokule. Odvažite se i isprobajte ovaj zeleni smoothie od brokule.

 Sastojci za 2 osobe:
·        1 i pol šalica bademovog ili zobenog mlijeka
·        1 banana
·        Nekoliko cvjetića brokule bez stabljike
·        1 žličica mljevenog cimeta
·        1 žlica meda ili javorovog sirupa

Bananu staviti u zamrzivač na 30 minuta. U blenderu sve sastojke dobro izmiksati.

Smoothie za ravan struk
 Smoothie možemo konzumirati u bilo koje doba dana, no pridružimo li voću i zobene pahuljice dobit ćemo uravnotežen doručak. Poznato je da ako nastojimo izgubiti višak kilograma, prvi obrok u danu ne smijemo preskakati. Osobe koje su preskakale doručak u mladosti ili ga trenutno ne jedu redovito imaju viši opseg struka od osoba koje redovito doručkuju. Stoga se ujutro bacite na pripremu smoothieja za ravan struk.

Sastojci za 2 osobe:
·        Dvije velike kruške ili jabuke narezane na manje komade
·        Mlijeko, 2 dl
·        Jogurt, probiotički, 150 g
·        Žlica kokosovog ulja
·        Dvije žlice sitnih zobenih pahuljica
·        Komadić svježeg đumbira (veličine vrha malog prsta)
·        Pola žličice cimeta
·        Prstohvat soli

Sve sastojke izmiksati dok smjesa ne postane glatka. Po želji zasladiti medom ili agavinim sirupom.
 vecernji.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!