5 grešaka zbog kojih orhideje lako uvenu... Pogledajte kako voditi pravilnu brigu ovih "osjetljivica"


ukrasno-cvijeće-orhideja-sobno-bilje
Orhideje pripadaju skupini najpopularnijeg cvijeća. Mnogi ovaj nježan cvijet drže u svom domu i uživaju u njegovoj ljepoti. Kako bi vaše orhideje i dalje u miru cvale i zadržale svoju ljepotu, potrebno je izbjegavati određene greške koje se događaju kod brige o orhidejama.

1. Ne vodimo računa o vrsti orhideje

Postoji više vrsta orhideja i svaka će različito reagirati na vremenske uvjete i okolinu u kojoj se nalazi. Tako postoje vrste koje vole više vode te one koje vole što manje vlage i potrebno ih je maksimalno isušiti prije novog zalijevanja. Isto vrijedi i za temperaturu zraka. Od niske i srednje do visoke temperature – različite vrste različito podnose Celzijuse. Informirajte se o tome koju vrstu orhideje posjedujete kako biste se mogli pravilno brinuti za nju.

Najrasprostranjenija orhideja, ona na koju najčešće nailazimo u trgovinama, takozvana je moljac-orhideja ili orhideja leptirica (lat. Phalaenopsis) koja je naziv dobila zato što vizualno podsjeća na raširena krila (noćnih) leptira. One preferiraju konstantnu temperaturu od 18-20 Celzijevih stupnjeva, malo lakše podnose višu temperature i manje vlage.

2. Koristimo krive tegle

Kada uzgajate "phalaenopsis" orhideju, potrebno je posaditi ih u prozirnim posudama kako biste zelenom korjenju omogućili nesmetan proces fotosinteze. Vrste "dendrobiums"  i "cymbidiums" nemaju fotosintetičko korijenje pa ih možete posaditi i u neprozirne tegle. Vrsta poznata pod nazivom "vanda" uopće ne treba teglu i može se uzgajati u praznoj vazi ili na žicama.

3. Presađujemo orhideje u prevelike tegle

Orhideje se u pravilu presađuju kada primijetite da je korijenje napunilo teglu, a pogotovo ako već izviruje preko ruba tegle. Nikako je ne smijete držati u istoj tegli dulje od dvije godine jer orhideja ne smije više od dvije godine provesti u istom kompostu. Kada je presađujete, vodite računa o veličini tegle jer se u prevelikoj kompost neće stići osušiti dovoljno brzo i korijen orhideje će zbog toga trunuti. Koristite teglu koja je samo malo veća od one u kojoj ste je do tada držali.

4. Previše ih zalijevamo

Orhideje nikad ne smijete previše zalijevati jer je njihov korijen jako osjetljiv i lako počne truliti zbog previše vlage. Mnogi ih vole malo tuširati u kadi i na taj način im dati dovoljno vlage, a još jedna metoda je da brzinski potopite teglu u vodi i zatim je objesite kako bi se iscijedio višak vode. 
5. Krivo svjetlo

Većina orhideja voli puno svjetlosti i svijetla okruženja, ali nikako ne vole direktno jako svjetlo. Držite ih podalje od direktnog jakog sunca koje može spržiti njihove listove.
zadovoljna.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...