Zemlja istorije, kulture i prirodnih ljepota: Bosna i Hercegovina


Bosna_i_Hercegovina-prirodne_ljepote-istorija-kultura-priroda-putovanja-znamenitosti
Bosna i Hercegovina je zemlja koja se nalazi na raskrsnici puteva, spona Istoka i Zapada. Na njenoj teritoriji vijekovima su se preplitale različite civilizacije, kulture i religije. Sve to je ostavilo trag u njenoj arhitekturi. Njeni gradovi i danas odišu duhom starih vremena – slovenske, vizantijske, osmanske i austrougarske imperije. Baš zbog toga, predstavlja riznicu arhitektonskih stilova. Pored toga, ova zemlja bogata je prirodnim ljepotama – planinskim vrhovima, bistrim rijekama, jezerima, ali i prašumom. Sve ovo pokušali smo da predstavimo jednom listom mjesta koja morate posjetiti u BiH, mada, ima ih i više nego što možete zamisliti.

Travnik

Ovaj srednjovjekovni gradić se u spisima prvi put spominje 1463. u Trogirskom izvještaju kao jedan od gradova koji su pali pod osmansku vlast, iako je tvrđava koja nadvisuje Travnik sagrađena još u XI vijeku. Grad danas predstavlja mješavinu vezirskog grada i grada modernih sportskih i drugih atrakcija. Takođe, ono što ga čini jedinstvenim u BiH jesu dvije sahat-kule, po jedna u Gornjoj i Donjoj čaršiji, koje su napravili veziri jer su ove čaršije bile podaleko jedna drugoj.

U ovom gradu rođen je i srpski nobelovac, Ivo Andrić, te ako se zadesite u Travniku obavezno posjetite i njegovu rodnu kuću koja je danas pretvorena u Memorijalni muzej.

Nacionalni park Une

Rijeka Una je smještena usred divljih brežuljaka koji se spuštaju s Dinarida, štiteći kanale rijeke. Una je gotovo cijelim uzdužnim putem kaskadna rijeka. Posebno je krase sedrene barijere koje stvaraju slapove, ade, kakade i bukove.

Neophodno je naglasiti i to da je Una jedna od najčistijih rijeka na cijelom svijetu. Vodopadi Martin Broda i Štrbački buk su najposjećenije atrakcije ovog nacionalnog parka i pravi raj za sve zaljubljenike u prirodu. Pored brojnih prirodnih bogatstava, Una svojim posjetiocima nudi uživanje u brojnim sportskim i turističkim aktivnostima, kao što su kajak i rafting na divljim vodama, sportski ribolov i mnoge pješačke i rekreativne staze za šetače.

Jahorina

Jahorina je svakako omiljena skijaška destinacija ljubitelja zimskih sportova. 1984. bila je domaćin XIV Zimskih olimpijskih igara. Ova olimpijska ljepotica podjednako je posjećena i u ljetnom periodu jer nudi razne vrste aktivnosti među kojima su: planinarenje, vožnja biciklom niz planinske staze, jeep ili quad safari, vožnja žičarom, kao i brojne usluge hotela i spa centara. Udaljena je svega 30-ak kilometara od glavnog grada BiH, Sarajeva, a 15 od Pala.

Sarajevo

Evo ga, glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, smješten na obalama Miljacke. Grad je poznat po svojoj tradicionalnoj bosanskoj kulturi ali i po vjerskoj raznolikosti. Upravo zbog svoje duge i bogate istorije i pripadnosti, vjerskih i kulturnih raznolikosti, Sarajevo se često naziva Evropskim Jerusalemom.

Već smo rekli da se BiH nalazi na raskrsnici Istoka i Zapada, ali u Sarajevu postoji jedinstveno mjesto – linija, koja razgraničava Istok i Zapad, i kao strane svijeta i kao civilizacije. Svakako jedna od najpoznatijih lokacija u Sarajevu, nalazi se kod Latinske ćuprije, mjesto odakle je Gavrilo Princip izvrišio atentat na austrougarskoh prestolonasljednika Franca Ferdinanda, što se u istoriji prihvata kao povod za Prvi svjetski rat. Tokom posjete Sarajevu ni slučajno ne smijete zaobići ni istorijsko srce ovog grada, Baščaršiju.

Vodopad Kravice

Vodopad je smješten u blizini Mostara i uz samu granicu sa Hrvatskom i nastao na mjestu gdje se rijeka Trebižat dijeli, stvarajući veličanstven vodopad visine od 30 metara. Ovaj grandiozni slap, okružen stablima smokve i topole, predstavlja raj za oči i odmor za dušu i tijelo. Kao prirodni fenomen, nalazi se pod zaštitom države kao prirodna rijetkost. Izuzetno je posjećen tokom ljeta.

Banja Luka

Srušena i obnovljena dva puta, nakon zemljotresa i rata , Banja Luka je prijestonica Republike Srpske. Izgrađena na obalama hladnog Vrbasa. Kao i drugi bosanskohercegovački gradovi svojom arhitekrurom i znamenitostima nosi duh prošlih vremena.

Šetajući se Gospodskom ulicom, imaćete osjećaj kao da se šetate ulicama Beča, a svega nekoliko metara dalje šetajući pored Ferhat-pašine džamije učiniće vam se kao da ste u Istanbulu. Nezaobilazan je i Hram Hrista Spasitelja smješten u samom centru grada. Nemojte zaobići ni tvrđavu Kastel, za koju se procjenjuje da su je sagradili Rimljani u III vijeku. Tvrđava je sa svih strana opasana zidinama na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice što ukazuje na to da je Kastel bio veoma značajno vojno uporište.

Park prirode Blidinje

Ovaj park zauzima ogromnu površinu u središtu visokih planina Bosne i Hercegovine. Obuhvata područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana, povezanih Dugim poljem i Blidinjskim jezerom. Na ovom području raste oko 1 500 biljnih vrsta, od čega više od 200 endemskih, subendemskih i reliktnih vrsta.

Trebinje

Trebinje se nalazi na samom jugu Bosne i Hercegovine, nedaleko od granice sa Crnom Gorom. Kroz njega protiče Trebišnjica, rijeka ponornica. Ovaj grad predstavlja središte gradova formiranih po dolasku Slavena na Balkan. Definitivno, najposjećenija destinacija u Trebinju je Hercegovačka Gračanica, kopija manastira Gračanica na Kosovu. Ovaj hram vidi se sa svake tačke u Trebinju, a sa brda Crkine, na kojem je ovaj hram izgrađen, pruža se najljepši pogled na grad.

Stolac

Stolac važi za jedan od najljepših gradova Bosne i Hercegovine.

Smješten je na obalama rijeke Bregave, a okružen planinom Hrgud i Vidovim poljem. Kada se spomene njegovo ime, prvi sinonimi su – kultura, istorija i mediteranska klima. Najpoznatija je Begovina u Stocu, nacionalni spomenik zemlje. Ukoliko dolazite iz pravca Mostara ili Čapljine, sa desne strane će vas dočekati nekropola Radmilja sa čak 133 stećka, takođe nacionalni spomenik BiH. Svakako ne smijemo zaboraviti ni pećinu Badanj, gdje je pronađen najstariji spomenik likovne umjetnosti u našoj zemlji – gravirani crtež u stijeni.

Vodopad Blihe

Ovaj prirodni biser nedirnutog krajolika smješten je nadomak Sanskog mosta, na samom putu Sanski Most – Lušci Palanka. 15 minuta pješačenja strmim planinarskim putem vrijedno je magičnog prizora vodopada visokog nevjerovatnih 50 metara. Zbog svoje izuzetne ljepote i dragocjenosti stavljen je pod zaštitu kao spomenik prirode. Voda koja se svom snagom stropoštava niz stijenu u podnožju stvara malo jezero, a rijeka nastavlja dalje do Sanskog mosta, gdje se ulijeva u rijeku Sanu.

Mostar

Jedan od neosporivih dragulja balkanskog poluostrva zasigurno je Mostar. Njegova istorija ispisana je perom bogate kulturne prošlosti i izvire iz svake vizantijske i slavenske pukotine, te osmanske fasade. Njegovu blagu klimu štite planine Velež, Čabulja i Hum. Njegovim naseljima protiče rijeka Neretva na kojoj je 1566. godine podignut Stari most, koji se zajedno sa starim gradom nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine. Mostar je prepun dalmatinskih kuća i franjevačkih crkvi, orijentalnih dizajna i arabesknih džamija.

Blagaj

Na rijeci Buni nastao je ovaj čarobni srednjovjekovni gradić Humske države iz koje je u XV vijeku nastala današnja Hercegovina. Sa ruševina starog grada pruža se prelijepa panorama doline Neretve. Pored brojnih građevina izdvaja se Tekija, kuća derviša iz XVI vijeka. Smještena na desnoj obali rijeke, utkana u stijene i vodu, jedan je od najrelevantnijih primjera sakralno-rezidencijalne islamske kulture u Bosni i Hercegovini.

Jajce

Smješten u raskošno zelenilo i na gracioznim slapovima, Jajce je još jedan bosanskohercegovački grad koji morate posjetiti. Ovdje se možete upoznati sa mnogim fascinantnim muzejima, kao što je Muzej AVNOJ-a koji opisuje napore jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu; podzemne katakombe; šarmantne kuće izgađene u bosanskom stilu, odjevene u obojeno drvo i naravno, neupadljivu Citadelu, ostatak srednjovjekovne prošlosti grada, smještenu na brežuljku u središtu grada.

Neum

Kada kažemo da je priroda Bosne i Hercegovine bujna i raznolika, zaista to mislimo, jer, pored brojnih polja, planinskih vrhova, vrela, rječnih tokova i jezera, ova zemlja ima i izlaz na more. A, titulu jedinog bosanskohercegovačkog grada sa izlazom na more nosi Neum sa svojim Neumskim zalivom. Malen, dug svega 6 km, a širok 1,2 km, ovaj zaliv ipak je veoma poseban. Iako je bio u sastavu Dubrovačke Republike, ona ga je 1718. godine ustupila Turcima, a nakon Dejtona, Neum je u cjelini pripao Federaciji BiH. Neum ima karakterističnu primorsku klimu, a spada u red mjesta sa najvećim brojem sunčanih dana.

Perućica

Perućica je jedna od rijetkih prašuma u Evropi i svijetu koja je u potpunosti uspjela zadržati svoju prirodnost, a svakako je jedina na prostoru BiH, pa i cijelog Balkana. Smještena je u nacionalnom parku Sutjeska. Pogled sa Vidikovca na Perućicu i vodopad Skakavac, koji se u srcu prašume stropoštava sa visine preko 70 m, pruža čovjeku nevjerovatno zadovoljstvo i spokoj jer je taj veličanstveni ambijent sačuvan od sadašnje, ali i buduće generacije.
zdravija.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...