Šta je crossfit trening?


fit-workout-training-workout_at_home-crossfit_workout-crossfit
Samim tim, ne čudi da postoje mnogobrojne nove sportske discipline, u koje smo malo upućeni.

Crossfit je postao jedan od takvih - sistem o kojem profesionalni sportisti nisu ni čuli pre nekoliko decenija. Ipak, danas je svima dobro poznat i pronalazi sve više i više pozitivnih povratnih reakcija među onima koji su pokušali da vežbaju po njegovim pravilima.

Istorija ovog sporta
1996. godine kalifornijski bračni par Greg Glassman i Lauren Jenai razvili su ideju fizičkog razvoja i treninga. Njihov koncept postao je nova reč u svetu sporta i ubrzo su stvorili poseban i nezavisan sport.

Četiri godine nakon stvaranja ideologije, njeni autori registrovali su zaštitni znak pod nazivom „Crossfit Inc“, tako da su nastavili da rade na popularnosti svoje filozofije fizičkog jačanja i sveobuhvatnog razvoja. Ipak, u to vreme nije dobila veliku popularnost. Činjenica je da je trening bio nedostupan masama, jer jednostavno nije bio stvoren za prosečnu osobu sa nerazvijenim mišićima.

Greg i Lauren su brzo shvatili u čemu je njihova greška i ispravljali su je. Oni su malo modifikovali pristup treninzima, čineći ih jednostavnijim i razumljivijim. Ovako se pojavio crossfit u svojoj modernoj verziji. To je postao ne samo sjajan način da stvorite svoju figuru, poboljšate zdravlje i ojačate telo, već i da učestvujete u takmičarskim sportovima.

Šta je crossfit i koje su njegove glavne karakteristike?
U referentnoj literaturi crossfit (od engleskog "crossfit") označava se kao sistem funkcionalnog treninga visokog intenziteta. Osobi koja je daleko od sporta, to ne govori mnogo. Izraz dolazi od dve engleske reči: "Cross" - krst, sila i "Fit" ili fitnes.

Odgovarajući na pitanje šta je crossfit, možemo reći da je ovo miks, odnosno, "koktel" iz mnogih modernih sportskih disciplina. Uključivao je elemente dizanja tegova, aerobika, gimnastike i mnogo toga drugog. U osnovi, ovaj trening se sastoji od aerobne vežbe.

Takve vežbe povećavaju izdržljivost, povećavaju snagu i, što je najvažnije, deluju skoro svim mišićima tela. Ova aktivnost nije laka, tako da pored fizičke koristi, takođe jača snagu volje, karakter, čini osobu upornijom.

Crossfit tipovi
Danas postoje razne vrste crossfit-a, koje se koriste u zavisnosti od rezultata koji treba da se postigne. Prema ovom sistemu obučavaju se zaposleni u borbenim i bezbednosnim firmama, vatrogasci, profesionalni sportisti, pa čak i oni koji žele da poboljšaju svoje sposobnosti samoodbrane. I, naravno, takav sistem fizičkih aktivnosti pomaže da se ukloni višak kilograma.

Trening traje od 15 do 60 minuta i sastoji se od liste vežbi koje se izvode u datom redosledu. Postoji uslovna podela crossfit-a na osnovni nivo i sistem povećane složenosti.

Možete to raditi bilo gde: napolju, pored vode, u teretani. Ova filozofija ima za cilj prilagođavanje ljudskog tela uslovima životne sredine, čak i ako su dovoljno agresivni.

Vežbe
U zavisnosti od mesta gde se treninzi odvijaju, sve fizičke manipulacije ovog sportskog sistema podeljene su u 3 klase:

Metabolički
Oni uključuju konopac za skakanje (standardni, dvostruki i trostruki), veslanje (na brodu ili posebnoj mašini), trčanje, kao i skakanje preko određenih objekata.

Gimnastika
To su vežbe poput čučnjeva (na jednoj i na dve noge), produžetak donjeg dela leđa, izlazak za dve ruke na šipku i na prstenove, hiperekstenzija, skok na ivičnjaku, razni push-up-ovi (sa tvrde površine. Ovo takođe uključuje hodanje na rukama, podizanje nogu u raznim pozama, penjanje po konopcu i neke druge veštine.

Snaga
U ovu kategoriju spadaju čučnjevi sa šipkom na grudima i ramenima, kao i preko glave, sve vrste mrtvih dizalica, bacanje kugle na pod.
cosmopolitan.rs

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!