Ove namirnice pomažu vam u borbi protiv starenja


mlađa-koža-najveći-organ-unutrašnji-sistem-hrana-antioksidansi-vitamini-C-D-E-K-B-kompleks-holin-folna-kiselina-blistava-koža-zdrave-ukusne-namirnice-rak-kože-kardiovaskularne-bolesti
Jeste li ikada čuli frazu da ljepota dolazi iznutra? To znači da je ono što jedemo zaista važno. I dok ne nedostaje skupih krema i napitaka za lijepu kožu, ponekad mnogo bolje rezultate daje hrana koju imate u svojoj kuhinji.

Hrana koja sadrži antioksidanse, vitamine C, D, E, K i kompleks B vitamina, kao i holin i folnu kiselinu pružit će vam blistavu kožu, također ove zdrave i ukusne namirnice smanjuju rizik od raka kože i drugih vrsta raka, a štite i od kardiovaskularnih bolesti.

Koža je najveći organ i zbog toga ima smisla da reagira na hranjive namirnice kao i bilo koji unutrašnji sistem, pa želite li imati mlađu kožu, morate obratiti pažnju na to šta jedete.

Avokado

Masnoća je prirodna našem tijelu, no trik je u tome da unosite zdravu mast. Avokado sadrži mnogo zdrave masti koja pomaže da koža ostane fleksibilna i hidratizirana. Istraživanje koje je uključivalo prehranu 700 žena otkrilo je da konzumacija zdravih masti, poput onih koje su pronađene u avokadu, pomaže da imate glatku kožu s velikom elastičnošću.

Avokado također sadrži spojeve za koje je dokazano da mogu zaštititi kožu od oštećenja sunčevim zrakama. Avokado stvara kolagen i štiti vašu kožu od oksidativnih oštećenja.

Tamna čokolada

Nije svaka čokolada loša za vašu kožu. Naime, crna čokolada može biti dobra za vaše lice. Kakao prah sadrži specifične antioksidanse koji doprinose hidratizaciji kože. Ako svaki dan pojedete malo tamne čokolade, ustanovit ćete da je vaša koža manje gruba i da se manje ljušti. Osim toga, može duže odolijevati sunčevim opekotinama.

Konzumacija kakaa poboljšava protok krvi i na taj način isporučuje više hranjivih sastojaka u kožu. Najbolje je konzumirati čokoladu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa.

Crveno vino

Izgleda da bez krivnje možete uživati ​​u čaši vina. Crveno vino sadrži resveratrol, spoj koji umanjuje učinke starenja cijelog tijela. Čak možete primijetiti da neki kozmetički proizvodi sadrže i resveratrol.

Paradajz

Paradajz je ukusan i teško da vam može dosaditi. Osim toga, njegovom konzumacijom dobijate dovoljnu količinu vitamina C koji štiti kožu od ljuštenja. Paradajz sadrži sve glavne karotenoide, uključujući beta-karoten, lutein i likopen. Ovi moćni antioksidansi štite kožu od oštećenja od sunca.

Orasi

Orasi sadrže optimalan omjer esencijalnih masnih kiselina. Osim toga sadrže i antioksidanse koje koža voli, vitamin E, vitamin C i selen.

Slatki krompir

Beta karoten je vrsta antioksidansa iz karotenoidne skupine, koji zapravo mogu zaštititi vašu kožu od oštećenja od sunca, a slatki krompir je posebno bogat izvor. Ne morate preskočiti upotrebu kreme za sunčanje ako ćete biti vani duže vrijeme, ali prehrana bogata beta karotenom povećava vrijeme koje možete provesti na suncu.
klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...