Ovako ćete najbolje prevazići raskid!


Mnoge veze nisu preživele vanredno stanje, pa su se tako završile pre ili uoči njegovog kraja. Epidemija virusa korona je definitivno bila test za ljubav, ali to ne znači da svaka koja je sada “pala” ne može da se oporavi i vrati u velikom stilu. Ono što je važno, jeste da u prvim danima ne krivite sebe za raskid, nego da probate da krenete dalje – poručuje Vesna Petrović, psiholog i psihoterapeut.

– Najgora stvar koju trenutno možete da priredite je da kinjite sebe, da svu krivicu za prekid veze svaljujete na sebe i da se odreknete sadašnjeg trenutka, vraćajući se stalno u prošlost, prizivajući negativne misli i baveći se samokritikom – kaže sagovornica “Novosti”. – Dani iza nas su bili teški i zato morate da imate razumevanja pre svega za sebe, a onda i za partnera. Umesto što ćete da se bavite osuđivanjem, usmerite se na lični oporavak.

Posvetite se sebi, poradite na psihi, ojačajte je čitajući afirmativne tekstove i knjige, pokrenite se fizički, pozovite dobre prijatelje u šetnju ili celodnevni izlet, bavite se uređivanjem stana, slušajte muziku koja vas pokreće… Suština je u tome da okupirate psihu i izmorite telo od zdravog fizičkog napora, jer ćete tako razbistriti glavu, srediti misli, očistiti se od ozlojeđenosti.

Kada dođete u tu fazu, moći ćete da trezvenije razmislite o uzroku raskida, pa će vam, kaže psiholog, biti jasnije da li ste zaista vi pogrešili ili je za rastanak kriv partner. A možda shvatite i da ste zajedno napravili pogrešan korak.

– Iz te pozicije ćete moći i da uvidite koliko je razlog za prekid bio osnovan i možete li dalje bez partnera ili je to ono što želite. Kada ohladite glavu i umirite se, stvari će vam postati jasne. U afektu i depresiji istina o vezi koja se završila ostaće zamagljena – tvrdi stručnjak.
pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!