Namernice za blistav ten


Američki  stručnjak za lepotu Mendi Niambi, koja ima iskustva u primeni matičnih ćelija u ulepšavanju i zdravoj ishrani, nedavno je objavila knjigu “Sveže lice”. U njoj tvrdi da za mladalački izgled nisu potrebne skupe kreme i tretmani, već prvenstveno dobro odabrana trpeza, piše britanski “Dejli mejl”.

U ovoj knjizi autorka tačno navodi šta bi trebalo da se jede, a šta da se izbegava shodno tipu kože. U opštim savetima ističe izbegavanje šećera, unos što više vode i smanjenje masti. Međutim, pojedine vitamine naglašava kao najvažnije za postizanje blistavog tena.


Vitamin A
Ovaj vitamin pomaže koži da sporije stari i da se regeneriše. Ima ga u ribi, jajima, govedini, mlečnim proizvodima, spanaću, šargarepi i krompiru.

Vitamin B12
Učestvuje u metabolizmu svake ćelije organizma. Ali kada je o koži reč direktno je odgovoran za njenu elastičnost. Ima ga u mesima, jajima i mlečnim proizvodima.

Vitamin C
Najpoznatiji vitamin direktno je odgovoran za produkciju kolagena. Inače, kolagen je jedan od glavnih sastojaka kože koji se postepeno gubi starenjem. Da bi se taj proces usporio potrebno ga je unositi u dovoljnoj meri.

Vitamin D
Dovoljne količine vitamina D sprečavaju razvoj akni, bubuljica i mitisera. Recept za njegov unos su meso, jaja, mlečni proizvodi i umereno izlaganje suncu.

Vitamin E
Oni čiji organizam poseduje dovoljno vitamina E imaju manju sklonost da im se posle povrede stvaraju ožiljci na koži. Ima ga u bademu, suncokretu, biljnim uljima, avokadu, lososu i pastrmci.

Vitamin K
Da bi cirkulacija bila što bolja važan je vitamin K. Inače dobra prokrvljenost krvnih sudova sprečava pojavu podočnjaka i fleka na licu. Ima ga u kelju, borovnicama, iznutricama i mlečnim proizvodima.
pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!