Mitovi o ljubavi i zašto vjerujemo u nih


Lori Gottlieb, bivša televizijska producentica NBC-a i autorica knjige “Marry Him: The Case for Settling for Mr. Good Enough”, kaže da su mitovi o ljubavi nastali zato što ljudi holivudske filmove doživljavaju kao dokumentarce. I što sad? Prestati ići u kino, ugasiti tv kad počne 'Zgodna žena'... Ili naprosto osvjestiti što je o ljubavi istina a što mit? 
“Iako znaju da je riječ o izmišljenoj filmskoj priči, većina na podsvjesnoj razini romantične komedije doživljava kao dokumentarne filmove - kao nešto što se nekome stvarno dogodilo, pa bi se možda moglo dogoditi i nama”, kaže Lori Gottlieb. Izdvojili smo nekoliko klasičnih mitova:

Mit br.1: PRAVE LJUBAVI SU BURNE

U kontekstu najvećih ljubavi svih vremena uvijek se spominju Elizabeth Taylor i Richard Burton te Ava Gardner i Frank Sinatra, parovi čije su veze bile potpuno disfunkcionalne i krajnje anti-ljubavne tj. nezrele. No upravo su takvi parovi generacijama služili kao emotivni modeli: ljubomorni ispadi doživljavali su se kao dokazi strastvene ljubavi, a fizički obračuni pravdali onom da je “u ljubavi i ratu sve dopušteno”.

Znanstvenici objašnjavaju da takve osobe, koje patnju doživljavaju kao afirmaciju ljubavi, kad se nađu u vezi u kojoj je nema, imaju osjećaj da nešto nije u redu, da nije riječ o pravoj ljubavi pa takav odnos prekidaju ili pokušavaju unijeti patnju u njega kako bi testirale osjećaje partnera.

Mit br. 2:SAMO JEDNOM SE ISTINSKI LJUBI

Tko nije ronio suze na scenu iz “Casablance” u kojoj Humphrey Bogart govori Ingrid Bergman “Uvijek ćemo imati Pariz”, dok iznad tog sumornog aerodromskog prizora rastanka titra nevidljiv “titl” na kojem piše: i sad će do kraja života oboje biti nesretni jer su pristali žrtvovati ljubav svog života”. Još jedna potpuna izmišljotina. Iracionalna je i opasna predodžba o tome da svatko od nas ima pravo na samu jednu pravu ljubav u životu.

Ljude koji ostanu u tom uvjerenju ne čeka sretna budućnost. Ili predugo biraju partnera bojeći se da ne “potroše” emocije na pogrešnu osobu pa na kraju ostanu sami, ili trpe disfunkcionalni odnos jer misle da više neće nikoga pronaći, ili ih gubitak partnera (bilo njegov odlazak ili smrt) emotivno blokira jer smatraju da su iskoristili tu svoju jednu šansu za sreću i da druge nema.

Mit br. 3:PRAVA LJUBAV MIJENJA LJUDE

Princeza je od žabe uspjela napraviti kraljevića, a Carrie Bradshaw od neuhvatljivog Face “materijal” za brak. Doista primamljivo zvuči ideja o čudesnoj iscjeliteljskoj i transformacijskoj moći ljubavi koja može iz temelja promijeniti osobu, no to je ipak samo mit koji će rezultirati uzaludnim ljubljenjem mnogih žaba. Ljude koji vjeruju u ovaj mit zovu “spasiocima” - to su osobe koje, svjesno ili nesvjesno, biraju partnere s nekim problemima (primjerice, sklonosti nekoj ovisnosti) smatrajući da će ih njihova ljubav promijeniti. I u tome uglavnom ne uspijevaju.

Mit br. 4:PRAVA LJUBAV ZNAČI VJEČNU ZALJUBLJENOST

U holivudskim filmovima i jeftinim ljubavni romanima ljubav se prikazuje kao pojava u kojoj sve frca od strasti i emocija, leptirića u trbuhu i ludog seksa. Laž. To je obična zaljubljenost. Ljubav je daleko manje zamamna, ugodna i neopterećujuća. Štoviše, zna biti prilično naporan posao koji uključuje kompromise, odricanjem, opraštanje…Mnogo je teži zadatak voljeti nego biti zaljubljen. Zato ga mnogi izbjegavaju. No dugoročno, nema te zaljubljenosti od koje ćemo se osjećati tako ispunjeno kao kad istinski volimo.
Piše: story.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...