Kako naše telo reaguje na deficit proteina u organizmu?


TELO-ZDRAVLJE-ISHRANA-PROTEIN
Ukoliko ste posvećeni i verni vegetarijanskoj ishrani, rizikujete, a to je ujedno i glavni znak da je vreme da nadoknadite nedostatak korisnog elementa.

Protein ima mnogobrojne prednosti. Od njega zavise kvalitet kose, kože, noktiju, a naravno i rad unutrašnjih organa srca, enzima...

Reč protein potiče od latinske reči koja znači „primarna potreba“. Samim tim, bez proteina ne može da se očuva mišićna masa. Usled njegovog nedostatka dolazi do katabolizma (razgradnje) mišića i tela. Ukoliko trenirate a ne unosite dovoljno proteina, dolazi do opadanja imuniteta tela.

Kada primećujete da vam proteini nedostaju u orgaizmu?
Često ste gladni

Bio je to samo ručak, a vi opet pogledate u frižider? Možda ćete osetiti malu glad od jednog obroka do drugog, ali snažna želja da pojedete nešto svakih pola sata već je problem. Jedan od razloga takvog ponašanja je nedostatak proteina. Protein kontroliše nivo šećera i pomaže vam da se duže osećate sito. Pored toga, dovoljna količina proteina u telu smanjuje potrebu za štetnom slanom i slatkom hranom.

Vaš metabolizam se usporava

Ako jedemo malo proteinske hrane, telo gubi mišićnu masu. Što su mišići manji, to je niži unos proteina. Optimalna količina proteina dnevno je 0,8 grama po kilogramu telesne težine.

Imate poteškoća u koncentraciji

Sećate li se novih informacija loše i stalno vas ometaju? Možda je pad koncentracije povezan sa manjkom proteina u telu. Kako se to dešava? Protein je važan element koji učestvuje u stvaranju hormona i enzima. Oni zauzvrat utiču na kvalitet mozga.

Rane i povrede se sporo zaceljuju

Proteinska jedinjenja takođe učestvuju u zaceljenju i obnovi kože. Manjak proteina u telu dovodi do loše cirkulacije i dugog zaceljenja novih povreda i rana. Uz to, kada iz ishrane izuzmete protein, smanjuje se gustina kostiju, što povećava rizik od čestih lomova.

Nokti se često lome

Ako primetite da su pramenovi postali dosadni, a nokti su počeli da se ljušte, povećajte količinu proteina u ishrani.

Jedite puno proteinske hrane. Pratite nivo vitamina D i ispitajte da li imate dovoljno B vitamina u svom organizmu.
cosmopolitan.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...