Hodanje... Jedinstven način za borbu protiv napetosti i stresa


hodanje-šetanje-stres-napetost-zdravlje-psiha
Ako niste od onih koji će sjesti i meditirati, postoji još jedan jednostavan i djelotvoran način, a to je hodanje.

Za razliku od šetnje, meditaciju hodanjem treba iskoristiti za fokusiranje na misli, osjećaje i tijelo, ali ih ne označavati kao dobre ili loše. Važno je da dopustite da misli teku vašim umom bez opterećivanja njima. Kada obratite pažnju na čin hodanja, izaći ćete iz autopilot moda u kojem se većina ljudi nalazi tokom dana. Svaki korak i udah povećava osjećaj za opservaciju i uvažavanje.

Hodanje nije neophodno na otvorenom, možete izabrati i drugo mjesto, krov, balkon pa čak i dnevni boravak. Važno je da površina bude ravna kako se ne biste sapleli, a poželjno je i da bude tiho uz minimalne distrakcije.

Najbolje je ovu vrstu meditacije obavljati ujutro prije početka radnog dana. To će biti dobar način da “očistite” um i fokusirate se. S vremenom možete eksperimentisati i vidjeti šta vam najviše odgovara.

Hodajte sporije nego što ste navikli, duboko dišite, a ruke držite onako kako vam odgovara. Obratite pažnju na svaki osjećaj i korak, napravite ih 10, a potom se okrenite i počnite ponovo. Možete se fokusirati na podizanje i spuštanje stopala umjesto na disanje.

Oslobodite sve svoje emocije, osjećaje i sjećanja. Zapamtite da ih ne morate analizirati ili kritikovati, samo ih oslobodite. Nastavite hodati i polako se fokusirajte na sadašnjost svakim korakom.

Ova vrsta meditacije pomaže u razvoju sposobnosti fokusiranja u pokretu. Može se lako uključiti u dnevni raspored te se koristiti za relaksaciju u vrijeme velikog stresa ili napetosti. Takođe, korisna je za borbu protiv letargije. Hodanje će takođe imati pozitivan efekt na vašu formu.
ljepotaizdravlje.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...