5 promjena koje hitno trebamo nakon izolacije, jedna će vam se posebno svidjeti


odmor-priroda-promjena
Druženje samo s ukućanima, neizvjesnost zbog cijele situacije s pandemijom i čest boravak u kući sasvim su sigurno pridonijeli čestim promjenama raspoloženja i težnji za nečim drugačijim. Nakon izolacije potrebne su nam promjene koje uključuju odmor, uživanje u prirodi i punjenje baterija. Koje promjene možete uvesti već danas, pročitajte u nastavku.

Pronađite vrijeme za sebe

Zbog pandemije provodimo puno više vremena s ukućanima nego što možda provodimo u normalnim okolnostima zbog čega je ponekad teško pronaći vrijeme samo za sebe. Uključimo li u to i rad od kuće, pronaći vrijeme za sebe i raditi stvari koje nas vesele čini se kao nemoguća misija.

Nakon što se probudite ujutro, prvih sat vremena možete iskoristiti kao vrijeme za sebe. Uz šalicu omiljenog napitka možete čitati najdražu knjigu, istraživati na internetu ili jednostavno uzeti papir i olovku i isplanirati cijeli dan. Nije tajna da smo ujutro odmoreni i koncentrirani pa će ideje dolaziti i same od sebe. Ako ste zatrpani obavezama i ne uspijevate uopće pronaći vrijeme za sebe, probajte obaveze oko kuće podijeliti s ukućanima. Tako ćete se rasteretiti i pronaći vrijeme za odmor i uživanje.

I zapamtite, vrijeme za sebe ne smijete više preskakati. Pronađite barem 15 minuta u danu kako biste radili stvari koje vas vesele.

Započnite dan pravilno

Jutarnja tjelovježba jedan je od najboljih načina kako održati energiju tijekom cijelog dana. Osim toga, jutarnji trening pridonosi i boljem raspoloženju te smanjuje depresiju i tjeskobu. Trening općenito poboljšava cirkulaciju i protok krvi u mozak, a već 30 minuta tjelovježbe poboljšava naše pamćenje i pozornost.

Tjelovježbu je najbolje odraditi ujutro kad ste još odmorni i puni energije. Osim toga, odgodite li trening za popodne ili navečer, veće su šanse da će vas neke obaveze zaokupiti i da ćete ga preskočiti.

Ako vam je teško natjerati se na jutarnju tjelovježbu, možda je do prostora u kojem je izvodite. Promjena koju možete uvesti još danas je tjelovježba vani. Vježbanje u prirodi i na svježem zraku imat će brojne benefite za vaše zdravlje poput smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti te boljeg raspoloženja i koncentracije.

Više vremena provodite u prirodi

Ako ste dosad premalo vremena provodili u prirodi, možda će vas sljedeće činjenice natjerati da to čim prije promijenite.

Sveučilište Exeter iz Velike Britanije objavilo je znanstveno istraživanje koje je pokazalo da su ljudi koji provode najmanje 120 minuta tjedno u prirodi zdraviji i psihički stabilniji od onih koji to ne čine.

Boraveći u prirodi jačamo naš imunološki sustav i opskrbljujemo tijelo vitaminom D. Osim toga, boravak u prirodi može ublažiti simptome sindroma ''računalnog'' vida koji je uzrokovan predugim gledanjem u ekrane. Neki od simptoma su zamagljen vid, crvene i suhe oči, iritacije, glavobolja te bol u vratu i leđima. Ako primijetite neke od simptoma, izdvojite svaki dan barem pola sata za boravak na svježem zraku.

Istraživanje objavljeno 2011. u Japanu dokazalo je i kako šetnje u prirodi smanjuju krvni tlak, adrenalin te umiruju otkucaje srca. Nije tajna da priroda ima pozitivan učinak i na naše mentalno zdravlje. Studija u Essexu, koju je objavila organizacija za mentalno zdravlje Mind, pokazala je kako je boravak u prirodi smanjio depresiju kod čak 71% ispitanika.
  
Zapišite pozitivne misli

Promjena s kojom možete započeti još danas je i zapisivanje pozitivnih misli kako biste ostali motivirani i dobrog raspoloženja i u trenutnoj situaciji. Često nam stres koji dolazi sa svakodnevnim obavezama zaokupi misli i teško se koncentriramo na ono pozitivno. Trik koji uvijek pomaže je zapisivanje lijepih misli i stvari na kojima smo zahvalni na komad papira.

Stoga svako jutro započnite s nekom pozitivnom rečenicom koju ćete zapisati na papir, a njega postavite na vidljivo mjesto kako biste tu rečenicu mogli pročitati i više puta dnevno.

Iako mjere popuštaju, i život kakav poznajemo se polako vraća, činjenica je da ništa više neće biti isto te da ćemo morati naučiti živjeti po nekim novim pravilima. Probajte izvući najbolje iz trenutne situacije, posvetite se svom fizičkom i mentalnom zdravlju, provodite kvalitetno vrijeme s obitelji i prijateljima i priuštite si male promjene koje će vas uvijek iznova inspirirati.
index.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...