Paris Brest s kremom od kave


Sastojci (za 6-8 komada)
Za tijesto:
·        125 g glatkog brašna
·        100 ml vode
·        100 ml mlijeka
·        80 g maslaca
·        10 g šećera
·        prstohvat soli
·        4 jaja

Za posip i premaz:
·        1 razmućeno jaje
·        listići badema

Za kremu:
·        5 g želatine (tri listića)
·        50 g šećera u prahu
·        10 g škrobnog brašna
·        100 ml jake crne kave
·        100 ml mlijeka
·        2 žumanjka
·        350 g slatkog vrhnja
·        50 g šećera u prahu

Priprema
Napravite kremu: namočite želatinu u hladnoj vodi i pustite da omekša. Izmiješajte šećer u prahu i škrobno brašno, prebacite u manji lonac, dodajte kavu i mlijeko, dobro izmiješajte, dodajte žumanjke pa ih umiješajte u smjesu te zakuhajte sve na laganoj vatri i kuhajte jedno 5-6 minuta. Kad se smjesa lagano stegnula, ugasite vatru i umiješajte omekšalu želatinu. Miješajte par minuta kako bi se želatina skroz otopila. Dobivenu smjesu prebacite u zdjelicu, prekrijte prozirnom folijom, i to tako da folija skroz dodiruje smjesu, kako bi se izbjeglo stvaranje korice. Ohladite u hladnjaku par sati (najbolje preko noći).

Slatko vrhnje kratko izmiksajte, dodajte mu 50 g šećera u prahu pa sve zajedno istucite u čvrsti šlag.

Ohlađenu smjesu iz hladnjaka kratko premiksajte, dodajte joj par žlica tučenog vrhnja pa i to izmiksajte. Potom špatulom dodajte ostalo tučeno vrhnje i sve pažljivo, ali dobro izmiješajte kako biste dobili dobro povezanu, prozračnu kremu. Vratite u hladnjak na sat vremena.

Napravite tijesto: u manji lonac stavite vodu, mlijeko, maslac, šećer i sol pa zakuhajte. Skinite s vatre, dodajte brašno pa kuhačom energično miješajte kako biste izbjegli grudice. Vratite na laganu vatru i kuhajte oko minutu-dvije, odnosno dok se gusta smjesa ne počne odvajati od stijenki lonca. Prebacite smjesu u veću zdjelu, lagano prohladite (5 minuta) pa dodajte prvo od četiri jaja. Energično ga umiješajte kuhačom. Nakon toga napravite isto s ostalim jajima, odnosno dodajte jedno po jedno jaje i svako jaje dobro umiješajte u smjesu. Dobit ćete gustu, svilenkastu smjesu.

Pleh od pećnice prekrijte papirom za pečenje pa na njemu crnim flomasterom nacrtajte 6 krugova promjera 7-8 cm. Stranu papira na kojoj ste crtali okrenite prema dolje. Istisnite prvi krug tijesta. S unutarnje strane istisnite još jedan koji se dodiruje, ali ne preklapa s prvim krugom. Potom gore, na dijelu gdje se dodiruju donja dva kruga, istisnite još jedan krug tijesta. Učinite isto s preostalim tijestom. Svaki krug tijesta premažite razmućenim jajem pa gore pospite listićima badema.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 45-50 minuta. Tijesto će lijepo narasti i poprimiti zlatnu boju. Ako vam slučajno bademi brzo gore, smanjite temperaturu na 170°C. Kad je tijesto pečeno, ugasite pćenicu, ali ga ostavite unutra još 15 min uz lagano otvorena vrata pećnice. Izvadite iz pećnice, prebacite na rešetku i skroz ohladite. Svaki komad tijesta nazubljenim nožem prerežite po pola.

Slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom napunite pripremljenom kremom pa obilato napunite donji dio prerezanog tijesta. Poklopite gornjim komadom tijesta, pospite lagano šećerom u prahu i odmah poslužite. Gotovu slasticu možete spremiti u hladnjak i poslužiti kasnije.
franck.eu

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...