Ostnak doma iskoristite za kreiranje održivijeg načina života


OKOLIŠ-KOMPOSTIRANJE-ŽIVOT-POTROŠNJA-PRIRODNI-RESURSI-RECIKLAŽA-ŠTEDNJA
Održivim načinom života doprinijeti ćete smanjenju ugroženosti okoliša, spasiti šume, očuvati ozonski omotač i pomoći u sprječavanju izumiranja životinjskih i biljnih vrsta

Održivi način života je način koji zadovoljava potrebe sadašnjice, ne dovodeći u pitanje sposobnost budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe. Ne smijemo zaboraviti da mi nismo vlasnici Zemlje, već bismo trebali biti njeni zaštitnici i čuvari. Svi znamo da klimatske promjene, globalno zagrijavanje, iscrpljivanje ozonskog omotača i prekomjerno iskorištavanje prirodnih resursa poražavajuće utiču na život ljudi, biljaka i životinja.

Svako od nas može i treba poduzeti mjere za održiviji način života, mijenjati svoj stil života i tako pomoći očuvanju životne sredine, te je učiniti čišćom i sigurnijom za život. Iskoristite ostajanje kod kuće i razmislite na koji način biste mogli kreirati održiviji način života.

Mi vam donosimo prijedloge kako usvojiti dobre navike koje će vam pomoći u održivom načinu življenja.

# Zamijenite obične sijalice sa energetski učinkovitijim.

Promjenom rasvjete u svom domu značajno ćete smanjiti potrošnju električne energije i smanjiti potražnju za energetskim resursima. Upotreba dugotrajnih, energetski učinkovitih izvora svjetlosti, značajno smanjuje količinu otpada koji odlazi na odlagališta za smeće.

# Pazite na potrošnju vode

Ne dozvolite da su česme otvorene više nego je to potrebno. Kada perete zube ili suđe zavrnite vodu kada vam nije potrebna. Promijenite svoje navike pranja. Nauka je dokazala da je naš pretjeran naglasak na čistoću smanjio našu prirodnu imunološku otpornost na bolesti. Mnogi troše ogromne količine vode dok se kupaju, peru posuđe ili rublje. Tuširajte se kraće, suđe perite u sudoperu, umjesto u mašini za suđe i izbjegavajte paljenje poluprazne mašine za veš. Čistu vodu ne prosipajte, već je iskoristite za zalijevanje kućnih biljaka. Ako imate mogućnost, skupljajte kišnicu i iskoristite je za biljke.

# Isključite uređaje iz utičnice kada se ne koriste

Većina uređaja troši energiju čak i kada su isključena. Da bi smanjili potrošnju električne energije i smanjili mjesečni račun za nju, jednostavno isključite uređaje iz utičnica.

# Smanjite, ponovo upotrijebite i reciklirajte

Smanjite potrebu za kupovinom novih stvari. Pokušajte koristiti samo ono što vam je zaista potrebno. U održivijem načinu života ključno je naučiti ponovo koristiti predmete u druge svrhe. Staklenke, boce ili aluminijske limenke iskoristite u druge svrhe. Koristite ih za čuvanje namirnica, ili za organizaciju sitnica. Ne bacajte sve u istu kantu, razdvojite otpad koji imate i ubacite u odgovarajuće kante za reciklažu.

# Počnite koristiti prirodna sredstva za čišćenje

Kupovna sredstva prepuna su štetnih hemikalija i za nas i za okoliš. Istražite kako napraviti prirodna sredstva za čišćenje. Jabukovo sirće i limun očistit će većinu površina. Korištenjem prirodnih sredstava smanjujete količinu plastične ambalaže i količinu hemikalija koje putem odvoda završavaju u vodenom sustavu. Papirne ubruse zamijenite platnenim krpama koje možete ponovo upotrebljavati nakon pranja.

# Koristite deblje paravane za prozore

Deblje paravane posebno je dobro koristiti u spavaćoj sobi. Zimi će spriječiti ulazak hladnoće, dok će tokom ljeta vaša soba biti znatno hadnija, pa nećete imati potrebu za korištenjem klima uređaja i potrošnjom velike količine energije.

# Odustanite od plastike

Potrebni su milioni godina da se plastika razgradi. Vrijeme je da svi počnemo koristiti platnene vrećice za kupovinu koje sami možemo napraviti kod kuće, a kuhinjski pribor zamijenimo sa drvenim ili od bambusa. Namirnice je uvijek zdravije čuvati u staklenoj, nego u plastičnoj ambalaži.

# Birajte boje na vodenoj bazi

Ako ostanak kod kuće planirate iskoristiti za ukrašavanje doma, koristite farbe i boje na vodenoj bazi, jer ne sadrže ulja koja su ekološki neprihvatljiva, a ovakve farbe nude ljepšu raznolikost boja i estetski su ugodnije.

# Kompostirajte svoj prehrambeni otpad

Pretvorite ostatke hrane u kompost. Istražite kako da sami napravite kante za kompostiranje i s vremenom ćete svoj kompost moći koristiti za svoj kućni vrt i cvijeće.

# Budite pametan kuhar

Razmislite o uređajima koje koristite i kako ih koristite. Naprimjer, ako koristite pećnicu i stalno je otvarate kako biste provjerili hranu, nevjerovatno je koliko topline ispuštate i koliko vam je potrebno vremena da ponovo postignete optimalnu temperaturu u njoj. Frižidere redovno čistite, kako biste smanjili njihovu potrošnju energije, a u kuhala za vodu stavljajte samo onoliko vode koliko vam je potrebno. Time štedite i vodu i električnu energiju.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...