Izazov od 50 sklekova koji će u samo 30 dana promijeniti tvoje tijelo


vježbe-fitnes-mrsavljenje-sklekovi
Trideset dana i pedeset sklekova, kako ti se čini? Izazivamo te!

"Prošlo je mnogo godina otkako je Demi Moore glumila G.I. Jane i od kako smo mogli vidjeti onaj ludo nadahnjujući prizor u kojem Moore, kao Jordan O'Neill, izvodi sklekove. Upravo je ta scena ostala u mojem pamćenju kao da ju upravo sada gledam", navodi Catherine DiBenedetto, jedna od autorica s portala Health koja je zbog toga odlučila krenuti u svojevrsni 'push up challenge' u trajanju od 30 dana.

Klasični sklekovi odlična su vježba, jer kako navodi, pokreću više skupina mišića i pomažu u sveukupnom ojačavanju tijela. Upravo zato za njih se odlučila i DiBenedetto, a ovako je izgledao njen program.

Prvi tjedan
ponedjeljak - 5 sklekova
utorak - 5 sklekova
srijeda - odmor
četvrtak - 5 sklekova
petak - 10 sklekova
subota - odmor
nedjelja - 10 sklekova
"Zahvalna sam na ovom nježnom razdoblju zagrijavanja jer mi je pružio priliku da se usredotočim na svoju formu. Prije svake sesije započela sam s položajem planka", kaže DiBenedetto koja sklekove hvali jer osim što aktiviraju mišiće cijeloga tijela, oni jačaju i srce.

Drugi tjedan
ponedjeljak - odmor
utorak - 12 sklekova
srijeda -  12 sklekova
četvrtak - odmor
petak - 15 sklekova
subota - 15 sklekova
nedjelja – odmor

"U drugom tjednu ovoga izazova konačno sam počela uživati", kaže DiBenedetto. Iako sam ih prvotno smatrala teškima i depresivnima, postali su zabavni. Pomicanje prema cilju bilo je motivirajuće, a ono na čemu je najviše bila zahvalna kada su oni u pitanju jest jednostavnost izvedbe i mogućnosti njenog izvođenja gotovo bilo gdje. "U pidžami, pored kreveta, u kuhinji dok čekam da se moj mališan najede, nije mi bilo bitno, u vidu sam imala samo krajnji cilj."

Treći tjedan
ponedjeljak - 20 sklekova
utorak -  24 skleka
srijeda - odmor
četvrtak - 25 sklekova
petak - 30 sklekova
subota - odmor
nedjelja - 32 skleka

"Treći tjedan je pomalo zastrašujući", navela je DiBenedetto i nastavila kako nije važno odraditi ih 'u komadu.' "Ako ne možeš u jednom zaletu odraditi 20 ili 35 sklekova nemoj se brinuti, rasporedi ih na dvije ili čak tri sesije i napravi kratki odmor između njih." Iako je bolje napraviti ih u jednom zaletu bez zaustavljanja, jer to stvara pritisak na mišiće, a što su pod većim naporom to bolje rade, pauza kraća od minute u redu je, naveo je Shaun Zetlin, trener i guru kada su u pitanju sklekovi, za Health.

Četvrti tjedan
ponedjeljak - 35 sklekova
utorak - 35 sklekova
srijeda - odmor
četvrtak - 38 sklekova
petak - 40 sklekova
subota - odmor
nedjelja - 42 skleka

"Što sam se više približavala cilju, to sam uvidjela kako je dobra dana kada izvodim vježbe veoma bitno", kaže DiBenedetto. Navečer, kada je tijelo već umorno od svakodnevnih obaveza, teže je izvoditi vježbe, naspram vježbanja rano ujutro. Također, kao ključno ističe i pravilno disanje. "Duboki udah dok se spustaš, a zatim izdah kada se guraš dalje od poda upute su koje mi je dao Zetlin", navela je.

Posljednja dva dana
ponedjeljak - 45 sklekova
utorak - 50 sklekova

"Neću vam lagati, prijeći s 42 skleka na 50 bilo je teško. Izazov sam završila tako da sam zadnju sesiju završila s ponavljanjem od 25 sklekova i stankom u međuvremenu. No, ponosno sam na sebe. Nisam mislila da ću uspjeti", kaže DiBenedetto koja je osim većih mišića primijetila i bolju posturu tijela.

Dakle, osim što su dobri i zdravi, pomažu u nekoliko bitnih stavki, sklekovi su i besplatni te ih možeš izvoditi bilo gdje. Sve što sada trebaš napraviti je krenuti s izazovom i pokušati doći do cilja. Uspjela ili ne, nije toliko bitno. Više kretanja i uvrštavanje nečeg novog u svoju rutinu osnovna je poanta izazova.
miss7zdrava.24sata.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...