Irish coffee za idealan početak dana, napitak koji je nastao davne 1942.


irish-coffee-kafa-topli-napitak-budjenje
Irish coffee je jedan od najpoznatijih napitaka svih vremena. Irci su imali odličan plan kada su pomiješali pravi irski viski s vrućom crnom kafom.

Ovo je jedan od najdražih koktela koji se naručuje širom Irske po svim pubovima.

Znate li priču kako je nastao napitak Irish coffee? Izmislio ga je irski chef Joe Sheridan davne 1942. godine, piše Weaver's and coffe@tea. Priča kaže da se avion vratio nazad na aerodrom jedne večeri nakon neuspjelog pokušaja da u olujnoj zimskoj noći dođe do New Yorka. Sheridon je tada vodio novi restoran na aerodromu i prvu rundu Irish coffee napravio je za potresene putnike.

Irish coffee je postigao ogroman uspjeh i veliku popularnost upravo te večeri na aerodromu. Godine 1952. putopisac Stanton Delaplane donio je recept u SAD i time privukao pažnju barmena u Buena Vista Hotelu u San Franciscu Jacka Koepplera. Kako god je Koeppler probao napraviti piće, vrhnje mu je konstantno tonulo pa je odlučio posjetiti mjesto nastanka pića i upoznati Sheridana, kojem je na kraju ponudio posao u Buena Vista Cafeu gdje se i dan danas može popiti sjajan Irish coffee.

Osim činjenice da vam je potreban najkvalitetniji irski viski, korištenje svježeg vrhnja pretvorit će Irish Coffee u nešto spektakularno.

Od sastojaka vam je potrebno 1,2 decilitra jake vruće kafe, 30 mililitara irskog viskija, dvije kašičice smeđeg šećera i 30 mililitara masnog vrhnja.

Za pripremu vam treba otprilike 5 minuta. Sve što morate napraviti jeste da prvo stavite šećer, a onda kafu u čašu koja je otporna na toplinu. Miješajte dok se ne rastopi šećer, zatim dodajte viski i još malo promiješajte. Na vrh polako stavite vrhnje, nemojte miješati, probajte piti napitak kroz vrhnje, tako je ukusnije.
klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...