Dalgona: Napitak "šlag na kafi" oduševio svijet, a ovoga puta donosimo vam zdraviju verziju


dalgona-topli-napitak-kafa
Sigurno ste barem jednom listajući Instagram naišli na fotografiju kremaste kafe koja vas mami da je probate. U pitanju je Dalgona kafa. U originalnom receptu sadrži mnogo šećera, a ovo je zdrava varijanta ovog popularnog napitka. Zdrava Dalgona kafa postaće vaš omiljeni napitak ovog proljeća i ljeta!

S obzirom da kafići ne rade, a kretanje je ograničeno, ovo je idealan način da pripremite nešto za sebe u kućnoj izolaciji! Vjerujte nam, nakon što probate ovu kafu, nećete više pomisliti na espresso iz kafića!

Inspiracija za Dalgona kafu bile su južnokorejske bombone sa okusom kafe. Na korejskom, Dalgona znači baš je slatko. I jeste, a ovoga puta vam donosimo zdraviju verziju ovog “šlag na kafi” napitka. Uživajte!Potrebno vam je:
2 kašike instant kafe
1 1/2 kašika kokosovog šećera
2 kašike vrele vode
1–2 šolje mlijeka (preporučujemo bademovo ili ovseno mlijeko)
led (možete servirati i vruću kafu bez leda)

Priprema:
U zdjeli pomiješajte instant kafu, šećer i vodu. Mikserom mutite sastojke 2-5 minuta, dok ne dobijete kremastu, pjenastu smjesu.


*Za miksanje možete koristiti i mikser za kafu, ali bolji efekat dobijate kuhinjskim mikserom.

U šolji pripremite mlijeko i po želji dodajte led. Potom, uz pomoć kašike izmiksanu smjesu prebacite u šolju.

Vaša zdrava Dalgona kafa je spremna!

Pripremite napitak, fotkajte ga, objavite na svoje društvene mreže i obavezno nas tagujte! Jedva čekamo da vidimo kako vam je ispalo, a vaša umijeća ćemo rado podijeliti na našim društvenim mrežama!
zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!