10 citata Maye Angelou koji vraćaju vjeru u bolje sutra


citati-Maya_Angelou-knjizevnost-lijepe_misli
"Ono po čemu se za mene Maya Angelou najviše ističe nije samo to što je radila, pisala ili govorila, nego način na koji je živjela svoj život. Koračala je kroz svijet s nepokolebljivom mirnoćom, samopouzdanjem i snažnom milošću", kazala je Oprah Winfrey nakon smrti svoje mentorice Maye Angelou.

Životna priča cijenjene američke pjesnikinje, književnice i aktivistkinje pravi je dokaz da uz puno hrabrosti i vjere u bolje sutra možemo pobijediti čak i najveće životne nedaće.

Rođena je 4. travnja 1928. godine u St. Louisu pod imenom Marguerite Annie Johnson. Djetinjstvo male Maye, kako ju je prozvao njezin stariji brat Bailey, obilježile su brojne traume.

Imala je samo tri godine kada su se njezini roditelji razveli. Otac je potom Mayu i godinu dana starijeg Baileyja same vlakom poslao u Arkansas kod bake. Tamo su živjeli četiri godine, a zatim ih je otac oboje vratio njihovoj majci u St. Louis.



Kada je imala 8 godina, seksualno ju je zlostavljao majčin novi partner Freeman. Malena Maya povjerila je svoju bolnu tajnu s bratom, koji je sve otkrio ostatku obitelji. Freeman je uhićen zbog silovanja, ali u zatvoru je proveo samo jedan dan.

Četiri dana nakon izlaska iz zatvora pronađen je mrtav, a iako to nikada nije dokazano, Maya je pretpostavljala da su mu život oduzeli njezini zaštitnički nastrojeni ujaci koji se nisu mogli nositi s činjenicom da je pušten na slobodu.

Nakon tog događaja Maya je naglo postala nijema. Vjerovala sam da ga je ubio moj glas. Ubila sam čovjeka zato što sam izgovorila njegovo ime. Tada sam mislila da nikada više neću govoriti jer bi moj glas mogao ubiti bilo koga drugog, kazala je.

Gotovo pet godina provela je u tišini, a u tom razdoblju svog života utjehu i spas pronašla je u – knjigama.

Nakon ponovnog preseljenja kod bake upoznala je učiteljicu Berthu Flowers, obiteljsku prijateljicu koja joj je pomogla da opet progovori. Upravo ju je ona uvela u svijet književnosti i upoznala s djelima Charlesa Dickensa, Williama Shakespearea, Edgara Allana Poea, Douglasa Johnsona i drugih.

Tijekom Drugog svjetskog rata pohađala je srednju školu u San Franciscu, a samo tri tjedna nakon mature rodila je sina Clydea. U 24. godini života upoznala je Grka Tosha Angelosa, za kojeg se i udala

Bio je to potez koji je izazvao pravo negodovanje rasista u njezinoj okolini, ali i vlastite majke, koja nije odobravala njezin brak.



U to vrijeme Maya je odlazila na satove plesa i s prijateljima koreografima formirala plesnu trupu. Potom se sa suprugom i sinom preselila u New York kako bi radila s Pearlom Primusom, koreografom koji se pamti kao pionir afričkih plesova u SAD-u.

Nakon povratka u San Francisco i razvoda od Angelusa profesionalno se počela baviti plesom i pjevanjem te je promijenila ime u Maya Angelou. Odradila je turneju po Europi i zatim snimila svoj prvi album "Miss Calypso".

Upoznavanje s romanopiscem Johnom Oliverom Killensom 1959. godine označava početak njezine spisateljske karijere. Na njegov nagovor opet se preselila u New York i učlanila u Udruženje pisaca Harlema. Tamo je pak upoznala brojne afroameričke aktiviste koji su je uveli u svijet borbe protiv aparthejda.

1969. godine izdala je svoju prvu autobiografiju pod nazivom "I Know Why the Caged Bird Sings", djelo koje joj je donijelo naklonost kritičara i međunarodni uspjeh.

U njoj se obračunala sa svim svojim demonima iz djetinjstva i mladost istražujući teme poput rasizma, silovanja te pronalaska vlastitog identiteta. Knjiga je dvije godine provela na list bestsellera magazina New York Times, a mnogi fakulteti i srednje škole uvrstili su je na popis obavezne literature. Međutim, zbog grafičkog prikaza rasizma, seksualnosti i silovanja, neke knjižnice i škole željele su je zabraniti.

Sveukupno je izdala sedam autobiografija, a pisala je i poeziju, drame te scenarije za film i TV. Uz to se bavila glumom i režijom te je postala prva Afroamerikanka koja je režirala film velike filmske kompanije, "Down In The Delta" 1998. godine.

Djela ove velike žene koja je preminula 2014. godine u 87. godini života pravi su izvor mudrosti koje mnogima pomažu na životnom putu. U nastavku pročitajte samo mali dio njezinih misli koje će i vama možda pomoći da vratite svoju vjeru u bolje sutra.



1. Ako nisam dobra sama prema sebi, kako mogu očekivati da će drugi biti dobri prema meni?

2. Ne vjerujem nikome tko se ne smije.

3. Pokušaj biti duga u nečijem oblaku.

4. Ljubav ne poznaje barijere. Ona preskače prepreke i ograde, prolazi kroz zidove kako bi stigla na svoje odredište puna nade.

5. Ako u sebi imaš samo jedan osmijeh, daj ga ljudima koje voliš. Nemoj biti naduren kod kuće, a onda izaći na ulicu i smijati se potpunim strancima.

6. Mržnja je uzrokovala mnoge probleme u svijetu, ali još uvijek nijedan nije riješila.

7. Imaj dovoljno hrabrosti da još jednom vjeruješ u ljubav.

8. U svima nama živi čežnja za domom, sigurnim mjestom na koje možemo doći onakvi kakvi jesmo i na kojem nas neće preispitivati.

9. Onaj tko tebe vidi kao opciju nikada ti ne treba biti prioritet.

10. Ako ti se nešto ne sviđa, promijeni to. Ako to nije moguće, onda promijeni svoj stav prema tome.
zadovoljna.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO