Znate li zašto mačke pokazuju jezik?


Stručnjaci za ponašanje životinja otkrivaju veoma zanimljiv podatak koji bi nam mogao rasvijetliti zašto mačke pokazuju jezik iz čista mira.

Mačke su vječita zagonetka. Gotovo su mistična stvorenja, koja još nismo uspjeli dokučiti u potpunosti. Jedna misterija posebno traje i tjera nas da se zapitamo "Zašto to rade?" Jeste li primijetili da mačke ponekad pokazuju jezik iz čista mira? Internet je već preplavljen viralnim snimcima i šaljivim memeovima koji prikazuju mačke tokom ovog neobičnog čina. Ne radi se o kratkotrajnom izbacivanju jezika, već o radnji koja traje, ponekad i po nekoliko minuta. To je veoma sladak prizor, ali i zbunjujući.

Stručnjaci nam možda mogu rasvijetliti o čemu se tu zapravo radi. Amy Shojai, stručnjakinja za ponašanje životinja, a posebno mačaka, ističe da one pokazuju jezik kako bi ispitale svoje okruženje, prenosi udrimuski.ba.
"Mačke koriste sva dostupna osjetila kako bi istražile svijet oko sebe, uključujući i osjetilo okusa. Oslanjaju se na poseban mehanizam znan kao Flehmenov odgovor pomoću kojeg njihov jezik prikuplja feromone u zraku. Potom se ti feromoni šalju u njihov vomeronazalni organ, koji služi za prepoznavanje mirisa i seksualnog statusa mačaka. Drugim riječima, oni jezikom prikupljaju informacije o drugim mačkama. Stoga, ako mačka gotovo zaboravi uvući jezik, vjerojatno očitava podatke iz zraka", poručuje Shojai.

Flehmenov odgovor koriste i druge životinje, poput konja, tigrova, žirafa, lavova i nosoroga, između ostalih. One tako analiziraju feromone drugih mačaka, posebno ako su to feromoni iz urina. Ali zašto to rade kod kuće, gdje možda nema drugih ljubimaca? Odgovor leži u ljudskom ponašanju. Budući da smo toliko oduševljeni prizorom mačke izbačenog jezika, imamo običaj u tom trenutku poklanjati im pažnju, tepati im, maziti ih i dati im poslastice. Mačke su, samim time, naučile kako nas zadovoljiti, znajući da će im to puno dobrog donijeti.
udrimuski.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...