Smuti od kafe za savršeno jutro


smuti-smoothie-kafa-coffee-jutro-topli-napitci-good_morning-drink
Smuti napici su puni antioksidanata, vitamina i drugih hranjivih materija, a u zavisnosti od toga koje sastojke stavite u svoj smuti, zavisi i koji je krajnji efekat koji će vaše tijelo osjetiti.

Oni s više zelenih namirnica podstiču čišćenje organizma, oni citrusni su odlični tokom hladnih mjeseci i u vrijeme proljećnih virusnih infekcija, a oni s avokadom i bananom daće vam dovoljno snage za naporne fizičke izazove.

Ipak, u moru kombinacija postoji i jedan napitak koji predstavlja zdravi miks, a koji momentalno razbuđuje, ali i obezbjeđuje energiju do ručka. Njegov glavni sastojak je kafa. Za njega bi se moglo reći da je doručak i kafa u jednom - brz, jednostavan, okrepljujući... Smuti s kafom je zasigurno napitak koji će vas razbuditi i držati sitim.

S bananom
Sastojci (za 3 šolje):
·        2 zrele banane
·        200 ml jake crne kafe
·        300 ml mlijeka
·        1 šaka badema
·        4-5 kašika ovsenih pahuljica
·        7 svježih urmi (ili po ukusu)
·        1 kašika čia sjemenki
·        pola kašičice cimeta
·        5-6 kockica leda

Priprema:
Skuvati jaku crnu kafu i pustiti da se ohladi. Bademe preko noći držati potopljene u vodi (nije neophodno ali je poželjno).

U blender staviti oljuštene banane, hladnu kafu, mlijeko, natopljene bademe (bez vode u kojoj su stajali), urme (bez košpica), ovsene pahuljice (i njih preko noći možete preliti s malo vode i ostaviti da odstoje), čia seme, cimet, mlijeko i kockice leda pa sve dobro smiksati.

Umućenu smjesu nasuti u čaše i posuti s još čia sjemenki po želji.

S višnjama
Sastojci (za jednu osobu):
·        150 grama smrznutih višanja
·        175 ml bademovog mlijeka
·        120 ml hladne kafe
·        ½ kašike ekstrakta vanilije

Priprema:
Izmiješajte sve sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. U napitku se nalazi 120 kalorija, dva grama proteina, 23 grama ugljikohidrata, tri grama prehrambenih vlakana i 19 grama šećera.

S orasima i cimetom
Sastojci (za jednu osobu):
·        2 kašičice grožđica
·        2 kašike oraha
·        160 ml mlijeka
·        ½ čajne kašike cimeta
·        ½ čajne kašike ekstrakta vanilije
·        100 ml grčkog jogurta
·        1 smrznuta banana
·        100 grama skuvane kafe smrznute u posudicama za led

Priprema:
U blenderu smućkajte sve sastojke dok ne dobijete gusti napitak. U napitku ima 410 kalorija, 18 grama proteina, 59 grama ugljikohidrata, šest grama prehrambenih vlakana i 40 grama šećera.

Čija i borovnice
Sastojci:
·        ½ šolje bademovog ili kokosovog mlijeka
·        ½ šolje ohlađene kafe
·        40 g čia sjemenki
·        1 kašika meda
·        210 g zamrznutih borovnica
·        240 g jogurta
·        1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:
Kombinovati mlijeko, kafu, med i čija sjemenke i blendati na najnižoj brzini jako kratko. Prebaciti u teglicu i ostaviti da odstoji preko noći u frižideru. Ujutru izblendati jogurt, borovnice i vaniliju i dodati preko čija smjese umućene veče prije. Ima 219 kalorije, 16 grama šećera, masnoće 14 grama, sedam grama proteina na jednu teglicu smutija.
nezavisne.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...