Najbolje namirnice koje trebate jesti za doručak


Vrlo dobro je poznato da je doručak najznačajniji obrok u danu. Kada su u pitanju zdrave namirnice, možda ga je bolje i preskočiti, nego ujutro jesti nezdravu hranu. Doručkovanje pravih namirnica će vam dati energiju i tako omogućiti da u toku dana ne grickate između obroka.

Donosimo vam listu 12 namirnica koje biste trebali jesti za doručak.

Jaja 
jaja
Jaja su izuzetno zdrava, ali i jako ukusna namirnica. Istraživanja su pokazada da ako doručkujete jaja, osjećaćete se sito i unijećete optimalan broj kalorija do sljedećeg obroka. Puna su nutrijenata koji su važni za pravilno funkcionisanje mozga.

Takođe, redovnim konzumiranjem jaja doprinosite prevenciji od srčanih bolesti. Možete ih pripremiti na dosta različitih načina, a najbrži je da ih skuvate.

Grčki jogurt 
jogurt-grčki_jogurt
Ovaj jogurt je ukusan, kremast i izuzetno hranljiv. Pun je proteina koji su zaduženi da vas zasite. Konzumiranjem jogurta održaćete željenu tjelesnu težinu, jer povećavaju nivo hormona koji su zaduženi sa osjećaj sitosti.

Pojedine vrste grčkog jogurta su dobri izvori probiotika koji vam pomažu da održite zdravu probavu. Možete ga kombinovati sa raznim vrstama voća za zdrav doručak.

Kafa 
kafa
Odličan napitak za početak dana koji je pun antioksidanasa. Obiluje kofeionom koji je zadužen da vam popravi raspoloženje, drži vas budnima i fokusiranima. Kofein se takođe pokazao kao dobar pokretač metabolizma, ali i napitak koji topi masti.

Jedno istraživanje je pokazalo da je 100 mg kofeina na dan pomoglo ispitanicima da sagore dodatnih 79 do 150 kalorija u periodu od 24 časa.

Ovsena kaša 
ovsena_kaša
Ova kaša, puna antioksidanasa, je najbolji izbor za doručak, ako ste ljubitelj žitarica. Ovas je pun jedinstvenih beta glukan vlakana koja imaju brojne zdravstvene benefite, od kojih je jedan da smanjuje holesterol.

Takođe, ova kaša je jako zasitna, što takođe duguje svojim jedinstvenim vlaknima. Jedna šolja kuvane ovsene kaše sadrži 6 grama proteina. Možete je kuvati sa vodom, pripremiti sa mlijekom uz dodatak sira ili jaja.

Čia sjemenke 
čia-chia_sjemenke
Ove sjemenke su pune nutrijenata, ali i najbolji izvor vlakana. Viskozno vlakno, koje posjeduje ovo sjeme, apsorbuje vodu i uvećava se, što povećava količinu hrane koja se kreće kroz vaš probavni trakt i pomaže da se osjećate sito i zadovoljno.

Od ovih sjemenki možete da napravite puding, ali i da ga ubacujete u svoje smutije i zdrave detoks vode.

Šumsko voće 
šumsko_voće
Izuzetno je ukusno i puno antioksidanata. Ima najmanje šećera od sveg voća i bogato je vlaknima. U zavisnosti koje bobičasto voće konzumirate, nivo kalorija koji ćete unijeti je izuzetno nizak i kreće se od 50 do 85 po jednoj šolji.

Takođe, brojni su benefiti za zdravlje koje pruža konzumacija ovog voća. Možete ga kombinovati sa grčkim jogurtom za doručak.

Orašasti plodovi 
orašasti_plodovi
Ukusni su i bogati nutrijentima. Dobar su izbor za doručak jer su zasitni i pomažu da kontrolišete svoju tjelesnu težinu. Veoma su kalorični, pa se savjetuje da ne pretjerujete u količini kada ih konzumirate.

Dobri su za zdravlje, jer su između ostalog i puni magnezijuma i zdravih masti. Za doručak ih kombinujte sa gore spomenutim namirnicima.

Zeleni čaj 
zeleni-čaj
Riječ je o jednom od najzdravjih napitaka na svijetu. Puni su kofeina, pa ispijanjem čaja podižete raspoloženje, koncentraciju, ali i poboljšavate metabolizam. Zdravstveni benefiti ovog napitka su brojni i zato je poželjno da pijete jednu šolju dnevno.

Proteinski napitak

Još jedan odličan način da počnete svoj dan je da sebi napravite proteinski šejk ili smuti. Na tržištu postoji mnoštvo proteinskih prašaka, a na vama je da izaberete koji vam najviše odgovara.

Voće 
voće
Voće može biti odličan dio vašeg doručka. Skoro sve vrste voća su bogate vitaminima, kalijumom, vlaknima i imaju relativno malo kalorija. Zbog sadržaja vlakana, voće je zasitno, ali i bogato vodom. Za doručak možete kombinovati više vrsta voća uz namirnice koje smo već pomenuli.

Laneno sjeme

Ovo sjeme je izuzetno zdravo i bogato različitim vrstama vlakana, što vam pomaže da se duži vremenski period osjećate sitima. Veoma povoljno utiče na zdravlje. Smanjuje nivo šećera u krvi i štiti od raka dojke. Za doručak ga možete dodati u jogurt ili smuti.

Mladi sir 
mladi_sir
Odličan je za doručak i može se kombinovati sa svim gore navedenim namirnicama. Posjeduje veliki udio proteina, što pozitivno utiče na metabolizam, ali i na osjećaj sitosti do narednog obroka. Zasitnija je namirnica čak i od jaja, a izuzetan saveznik u gubljenju kilograma.
zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!