Kako uživati u jutarnjoj kafi?


JUTARNJI_RITUAL-JUTRO-KAFA-OPUŠTANJE-USTAJANJE-UŽIVANJE-ZDRAVLJE
Veoma je važno svakog jutra pronaći dovoljno vremena za sebe i uživanje u prvoj jutarnjoj kafi da biste dan počeli spremni i puni pozitivne energije

Znamo kako naša jutra mogu biti haotična i užurbana bez dovoljno vremena da se posvetimo sebi i uživamo u malim, ali značajnim jutarnjim ritualima. Ustajanje u zadnji čas, brzo tuširanje i oblačenje, spremanje djece za školu, ostavlja nam vremena tek toliko da svoju kafu popijemo ‘s nogu’ prije nego izađemo iz kuće. To ne bi trebalo biti tako, jer prva jutarnja kafa trebala bi biti užitak kojem ćemo se prepustiti svim čulima.

Ritual ispijanja prve jutarnje kafe trebali biste uvrstiti u svoju obaveznu jutarnju rutinu. Jutarnja šoljica kafe zasigurno je jedan od najljepših jutarnjih rituala, s toga ga ne biste trebali zapostavljati. Osim što uživamo u samom okusu kafe, ona ima pozitivne učinke i na naše zdravlje. Sam kofein potiče neurone da brže i spremnije reaguju, te poboljšava memoriju i osnovne kognitivne funkcije, što se odražava na bolje rezultate na poslu ili školi. Kafa nam pomaže u mršavljenju, štiti naš mozak i puna je antioksidanata, minerala i vitamina koji su potrebni našem tijelu.

Zašto onda dozvoliti da nemate dovoljno vremena ujutro kako biste se u potpunosti prepustili ovom ukusnom napitku?


Da biste svoju prvu šoljicu kafe popili u miru, potrebno je da ustanete bar pola sata ranije. Dok svi još spavaju, ustanite ranije i bez žurbe napravite sebi kafu. Sjedite na svoje omiljeno mjesto u kući i prepustite se mirisu i okusu vrućeg napitka. Uživajte u tom jutarnjem miru i dozvolite da se sva vaša čula razbude. Ispijajte šoljicu polako znajući da imate dovoljno vremena za sve ostale jutarnje obaveze, jer ste ustali ranije i navrijeme. Iskoristite to vrijeme da razmislite o predstojećem danu i obavezama koje vas čekaju ili pročitajte nekoliko stranica vaše omiljene knjige. Možete prelistati jutarnje vijesti, maziti se s vašim ljubimcem, ili samo s prozora posmatrati ulice vašeg grada koje se polako bude, to je vaš izbor. Radite ono što vas opušta i puni vaše baterije za nadolazeće radne obaveze. Jednostavno, bar ujutro isključite sve u čemu ne uživate dok ispijate svoju šoljicu kafe, za neizbježan stres ionako imate dovoljno vremena u ostatku dana.

Da biste uživali u što zdravijoj kafi, sami kuhajte svoje jutarnje kafe, pokušajte nabaviti kafu iz organskog uzgoja i izbacite šećer i mlijeko iz nje. Tako ćete moći osjetiti njen pravi, jaki ukus. Ako već ne možete bez mlijeka, kravlje zamijenite mlijekom od orašastih plodova. Na taj način bit ćete sigurni da pijete zdrav prvi jutarnji napitak.

Prva jutarnja kafa razbudit će vas, opustiti i učiniti da dan krenete raspoloženi i spremni, zbog toga uživajte u njoj bez žurbe i jutarnjeg haosa. Priuštite sebi potreban mir, ustanite ranije, napravite sebi šoljicu vruće kafe i popijte je sami sa sobom sa uživanjem svakog jutra, zaslužujete to.
soeursmagazine.com/

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...