Japanski super napitak: Liječi mamurluk, utječe na rast kose


japan-napitak-piće-drink-amazake-vitamini-rast_kose
Amazake je tradicionalni japanski napitak koji se dobiva od samo tri sastojka, riže, vode i gljivice koja potiče fermentaciju – koji. Bogat je hranjivim sastojcima

Prvi put je razvijen u razdoblju Kofu (iz oko 300 do 538.godine prije nove ere). Amazake je prepun hranjivih sastojaka i dobrih bakterija, a postao je toliko popularan u Japanu i čak se spominje u Nihon Shokiju, starim japanskim kronikama koje služe kao izvor japanske povijesti, a dovršene su oko 720 godine prije nove ere.

Od tada piće bilježi nekoliko uspona i padova popularnosti. Amazake je također redovito u ponudi u kafićima i trgovinama širom Japana, a lokalno stanovništvo ga pije najviše ujutro ili popodne.

Ako ste nekad i probali ovo piće to je vjerojatno bilo zimi na nekom zimskom festivalu jer Amazaka ima zagrijavajući učinak pa je idealan za hladnije vrijeme. No, ovo slatko bijelo piće je tradicionalni ljetni napitak, ali sada je dostupan tijekom cijele godine.


Amazake je slatkasto bezalkoholno piće iako sadrži jako malo alkohola zbog postupka fermentacije.

Ljubitelji ovog pića tvrde da ono može zbog svojih hranjivih sastojaka, koji uključuju B6, folnu kiselinu, ferulinsku kiselinu, dijetalna vlakna i znatnu količinu glukoze, pozitivno utjecati na svaki dio tijela, uključujući rast kose, gubitak kilograma, oporavak od mamurluka, bolje spavanja i rad crijeva.

Vjeruje se da ovo piće pozitivno utječe i na očuvanje fizičke ljepote. Vitamini iz skupine B povezani su metabolizmom ugljikohidrata, lipida i proteina, kože i kose. Amazake također sadrži sastojak koji se zove ergothioneine, antioksidans koji sprječava starenje kože.

Trenutno je Amazake jedva poznat izvan Azije, ali se vjeruje da će se to ubrzo promijeniti, prenosi BBC.
24sata.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO