10 trikova koji će produžiti svježinu voća i povrća


zdrava_hrana-voće-povrće-rok_trajanja-svježe_namirnice
Svježe povrće i voće prepuno je vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. U vrijeme pandemije koronavirusa njihova konzumacija je još važnija kako bismo ojačali imunitet i održali zdravlje. No istovremeno, prioritet je ostati kod kuće i svesti odlaske u trgovinu na minimun.

Srećom, postoje neki trikovi koji će nam pomoći da produžimo svježinu određenih namirnica s promišljenom pohranom.

1. Trik s lukom i krumpirom
Krumpir i luk nije potrebno stavljati u hladnjak, ali isto tako nemojte ih staviti niti zajedno na kuhinjski pult, u smočnicu ili na neko treće mjesto. Plinovi u luku potiču klijanje i truljenje krumpira.

2. Trik s jabukama
Jabuke su prijetnja za brojno svježe povrće i voće jer sadrže plinove koje potiču njihovo truljenje. Odvojite za njih poseban dio u hladnjaku, a prije spremanja stavite ih u plastičnu vrećicu koje produžuju njihovu svježinu.

3. Trik s bananama
Želite li da vam banane što duže ostanu svježe? Kupite zelene plodove koji će na sobnoj temperaturi postepeno zreliti. Taj proces može se usporiti ako komadić aluminijske folije omotate oko vrha banane. Kupili ste prezrele banane? Ogulite ih i smrznite u ledenici te iskoristite za pripremu smoothieja i drugih ledenih poslastica.

4. Trik sa stapkama celera
Aluminijska folija pomoći će vam i da održite svježinu hrskavih stapki celera. Omotajte foliju oko povrća i tako pohranite u hladnjak.

5. Trik s gljivama
Rok trajanja šampinjona je sedam dana, no često ove gljive prije istrunu ako ih držite na krivi način u hladnjaku. Posušite ih pa ih stavite u papirnatu vrećicu umjesto u plastičnoj kutiji u kojima se prodaju.

6. Trik sa svježim krastavcem
Jeste li se ikada zapitali zašto se krastavac salatar prodaje u plastičnoj foliji? Plastika mu produžuje rok trajanja. Krastavce stavite u plastičnu vrećicu i dobro je zatvorite prije nego što je pohranite u hladnjak.

7. Trik s limunom
Domaći i neprskani limun ima vrlo kratak rok trajanja. Ako mu želite produžiti svježinu stavite ga u plastičnu vrećicu ili staklenu kutiju s poklopcem.

8. Trik s mrkvom
Mrkvu držite u hladnjaku u plastičnoj vrećici. Svježinu im možete produžiti i ako ih očistite, narežete na manje komade i stavite u staklenku zajedno s hladnom vodom. Svaki par dana promijenite vodu, a staklenku nemojte zaboraviti dobro zatvoriti prije pohranjivanja u hladnjak.

9. Trik sa zelenom salatom
Zelena salata nema dugi rok trajanja, no još će brže istruliti ako je mokru stavite u hladnjak. Operite je, dobro posušite, omotajte u papirnati ručnik i pohranite u plastičnu vrećicu. Na takav način možete za par dana produžiti svježinu i ostalom lisnatog povrća poput špinata, blitve i kelja.

10. Trik sa začinskim biljem
Ne zaboravite ni na začinsko bilje koje može transformirati okus običnog jela u nešto sasvim posebno. Kad kupite svježe začinsko bilje poput peršna ili bosiljka stavite ga u čašu s vodom kao što biste to napravili s cvijećem i vazom. Čašu sa začinskim biljem stavite u hladnjak.

Ako primjetite da se bilje počinje sušiti, nasjeckajte ga s malo češnjaka i ubacite u maslinovo ulje. Čestitamo, upravo ste napravili brzu marinadu za meso i ribu.
zadovoljna.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO