Ovo su najljepši gradovi u Evropi za proljetna putovanja


Duži i topliji dani, kada se priroda budi i kada sve više vremena provodimo na otvorenom, idealni su za istraživanje gradova i kultura koje još nismo imali priliku posjetiti i upoznati.

Proljeće, kojem se i kalendarski polako približavamo, jedno je od najljepših godišnjih doba za putovanje. Sezona tek počinje, pa nema gužvi, što razgledavanje znamenitosti i atrakcija čini opuštenijim i bez stresa.

Ugodne temperature idealne su za bezbrižne šetnje, a cijene smještaja i avionskih karata niže su nego u špici sezone. Evropski gradovi posebno su privlačni u proljeće kada sve procvjeta, što ima daje posebnu ljepotu i šarm.

Ako još niste isplanirali gdje ćete otputovati ovog proljeća, bilo na kratki vikend izlet ili na više dana, evo nekoliko prijedloga. Vjerujemo da ćete na ovom popisu pronaći grad koji će privući vašu pažnju i postati vaša sljedeća destinacija: 
putovanja-travel-prag-češka-praški_dvorac
Prag
Prag je godinama proglašavan jednim od najboljih gradova u svijetu. Češka prijestolnica vrlo je popularno odredište, kako za kraća, tako i za nešto duža putovanja. Grad je to bogate historije i kulture, impresivne arhitekture, odličnih restorana te brojnih događanja. Nudi veliki izbor pješačkih tura kroz svoju historijsku četvrt, a poznat je i po tržnicama koje su obično otvorene u subotu ujutro, a na kojima možete kupiti širok raspon proizvoda. Obiđite Stari grad, prošetajte Praškim dvorcem, a ako se želite nadisati svježeg zraka izvan centra, posjetite park Divoká Šárka. Vrijedan je izleta, a do njega se može doći za otprilike 30 minuta. Razgledajte i Klementinum, jednu od najljepših biblioteka na svijetu, čiji će vas enterijer očarati.

Porto
putovanja-travel-porto-lisabon-grad_mostova-harry_potter-portugal

Porto je nakon Lisabona drugi najveći grad u Portugalu, a osvojit će vas šarmom i prijateljskom atmosferom. Smješten je na rijeci Douro. Grad ima dobro očuvanu staru gradsku jezgru unutar zidina iz 14. stoljeća koja se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a kao primjer izvrsno sačuvane jezgre evropskog grada koji se razvijao u duhu Zapada, ali i jasnim vezama sa Istokom. Znamenite su i brojne palate, a poznat je i kao "grad mostova". Svakako posjetite i knjižaru Lello koja je J. K. Rowling, koja je svojedobno živjela u Portu, inspirirala da napiše Harryja Pottera, pa je biblioteka Hogwartsa zapravo kopija Lelloa. Oduševit će vas u svakom slučaju, a pogotovo ako ste ljubitelj slavnog čarobnjaka.

Bern
putovanja-travel-bern-švicarska-renesansa-katedrala_Münster

Osim što je politički centar Švicarske, Bern je jedan od najljepših gradova te zemlje. Iznikao na brežuljku iznad rijeke Aare, grad ima prekrasan pogled iz gotovo svakog ugla, uključujući natkrivene šetnice te šarmantan Stari grad koji je pod zaštitom UNESCO-a. Tu se nalazi najviša švicarska katedrala Münster, kao i gradska vjećnica, brojne druge crkve, mostovi, renesansne fontane i historijske zgrade. Najznamenitija građevina je Zytglogge, raskošni srednjovjekovni sat toranj s pokretnim lutkama koje zvone.

Firenca
firenca-toskana-italija-dante-da_vinci-romantika-putovanja-travel

Italija je puna prekrasnih gradova, a jedan od njih svakako je i Firenca. Glavni grad pokrajine Toskane zbog kulturne važnosti nazivaju "italijanskom Atenom". Firenca je poznata po umjetnosti i arhitekturi, a kroz historiju u njoj su živjele brojne poznate ličnosti, kao što su Dante, Boccaccio, da Vinci… Grad je to koji ima dušu, pa uživajte u šetnjama, kafi na proljetnom suncu, odličnim restoranima i brojnim romantičnim skrivenim tačkama koje samo čekaju da budu otkrivene.

Budimpešta
budimpešta-putovanja-travel
Budimpešta je grad koji zrači posebnom energijom. Puna je kulture i lijepih krajolika, a uz sve to privlačnom je čini i odlična hrana te pristupačne cijene.

Edinburgh
škotska-edinburg-putovanja-travel-ujedinjeno_kraljevstvo-Royal_Mile-Edinburški_dvorac-Holyrood_park
Glavni grad Škotske se zahvaljujući svojim spektakularnim stijenama, rustikalnoj gradnji i ogromnoj zbirci srednjovjekovne i klasicističke arhitekture smatra jedim od najslikovitijih gradova Evrope koji svake godine posjeti oko milion ljudi te je, poslije Londona, drugi najposjećeniji grad u Ujedinjenom Kraljevstvu. Stari i Novi grad, Royal Mile, Edinburški dvorac i Holyrood park samo su neke od znamenitosti koje morate vidjeti. S obzirom da je cijela Škotska prepuna zelenila, zamislite samo kako predivno izgleda u proljeće.

Pariz
pariz-grad_ljubavi-romantika-putovanja-travel-Eiffelov_toranj-louvr-katedrala_Notre_Dame

Jedan od najljepših i najromantičnijih gradova na svijetu. Grad ljubavi, svjetla, visoke mode, kulture, umjetnosti – sve je to Pariz. Poznat po Eiffelovom tornju, Louvreu, katedrali Notre Dame, gastronomiji koja ostavlja bez daha i predivnim parkovima koji su u proljeće glavno mjesto okupljanja brojnih Parižana i njihovih gostiju. Pariz je grad koji je mnogima na wish listi kada su putovanja u pitanju, pa ako ga još niste posjetili, proljeće je pravo vrijeme da to učinite.
faktor.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...