Navike zbog kojih ne možemo izgubiti višak kilograma

Kako se osjećate kada se pogledate u ogledalo? Jeste li zadovoljni u svome tijelu ili vidite bezbroj nerealnih "mana"? Kada je riječ o gubljenju kilograma, upravo je stav koji imamo prema čitavoj toj tematici, kao i prema hrani i vlastitome tijelu, ključan kako bismo uvidjeli u čemu je zaista problem i zašto ne gubimo kilograme, odnosno trebamo li ih uopće izgubiti.

1. NAČIN NA KOJI GLEDATE SAMU SEBE
Kada se pogledate u ogledalo, moguće je da vidite osobu s nedostacima. Osobu koja ima strije, masnoću na rukama i trbuhu, široke bokove... No problem uopće nije u osobi u ogledalu, nego u onoj koja stoji ispred ogledala. Promatrač je pun zamjerki prema osobi koju vidi u ogledalu.

Nikakvo učenje o broju potrebnih kalorija i njihovu pažljivu unošenju neće dovesti do željenog gubitka kilograma jer nijedno poboljšanje fizičkog izgleda neće zadovoljiti onu osobu koja u ogledalu vidi sve najgore.

Štoviše, bit će upravo suprotno. Umjesto da se gledate u ogledalo i govorite si da ste ružni jer imate višak kilograma, recite si da prihvaćate svoje trenutačno stanje, ali da znate da možete nešto učiniti u vezi s tim. Ne znate li kako ohrabriti samu sebe, možete potražiti pomoć psihologa ili psihoterapeuta, a taj novostvoreni odnos ljubavi prema sebi preslikat će se i na druga polja života.

2. NAČIN NA KOJI SE NOSITE S TIME KAKO GLEDATE SAMU SEBE
Često mržnja prema odrazu u ogledalu vodi do iskrivljene slike o sebi, a kada i primimo neki kompliment, ne vjerujemo mu i mislimo da nas osoba koja nam to govori obmanjuje ili da želi nešto od nas. Zamislite kako se osjeća dijete kojem u razredu govore da nije lijepo ni pametno. Upravo to radimo i mi sebi kada kritiziramo vlastiti odraz u ogledalu.

Govorimo li si da ionako ništa ne vrijedimo te da jedan hamburger više ili manje neće ništa promijeniti, u to ćemo uistinu u povjerovati. Emocionalne probleme hranit ćemo doslovce hranom umjesto da osvijestimo sve svoje kvalitete. Čak i ako doista postoji veći višak kilograma, on nas ne definira kao osobu. To je samo jedna od stavki kojima se moramo pozabaviti u svrhu poboljšanja zdravlja, a ne naš smisao života.

3. MRŠAVLJENJE NIJE ČAROLIJA KOJA ĆE NAM PROMIJENITI ŽIVOT
Kada odlučimo krenuti u borbu s kilogramima, treba otkriti i pravi uzrok njihova nakupljanja. Ako je riječ o fizičkoj boljci poput problema sa štitnjačom ili nuspojavi uzimanja kontraceptiva, problem je lakše riješiti jer znamo da nismo sami krivi za to.

Međutim, ako je naše prejedanje emocionalne naravi, treba zagrepsti mnogo dublje i shvatiti što je bio okidač zbog kojeg smo nakupili kilograme.

Često je riječ o narušenim obiteljskim odnosima, narušenoj slici koju imamo o samima sebi, a koja potiče od poruka koje su nam bile odašiljane od najranije dobi ili pak prekidima važnih odnosa te odbacivanja od druge strane, zbog čega mislimo da ne vrijedimo.

No važno je shvatiti da samo vježbanje i pridržavanje strogog jelovnika neće riješiti suštinski uzrok. Ako je potrebno, treba se javiti i psihologu ili psihoterapeutu uz čiju će se pomoć dokučiti izvor problema.

Ujedno treba biti svjestan činjenice da gubitkom kilograma problem koji nas je mučio neće nestati sam od sebe. I nakon što vaga pokaže nekoliko kilograma manje, treba nastaviti raditi na sebi i svojim snagama.
zadovoljna.dnevnik.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!