Kivi u službi ljepote


kiwi-collagen-skin-vitamin_C-face_care-beauty
Kivi je namirnica iznimno bogata vitaminom C. Samo dva kivija sadrže duplo više ukupnih dnevnih potreba za vitaminom C koji je ključni supstrat u sintezi kolagena – inače glavnog nositelja čvrstoće i elastičnosti kože.

Obzirom da znamo da je kolagen vezivno tkivo koje se može opisati kao “međustanično ljepilo”, i kao takvo je prisutno u cijelom tijelu, logično je da za elastičnost i ublažavanje bora, trebamo maksimalno koristiti i izrabljivati kivi. Visok sadržaj vitamina C potiče regeneraciju kože te se maska od kivija preporučuje svim osobama iznad 25 godina kada fiziološki dolazi do opadanja količine elastina i kolagena u koži.

Maska od kivija
Ova se maska preporučuje nanositi maksimalno jednom sedmično na tijelo. Priprema: oljuštite kivi i umutite ga mikserom ili izgnječite vilicom, ocijedite višak vode i dodajte žličicu meda. Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje 20 minuta. Bukvalno ćete biti impresionirani rezultatima.

Noćna kivi – krema
U jednu posudu staviti 3 mjerice svježeg crnog sljeza i 4 mjerice putera, a zatim kuhati na pari sve dok tečnost potpuno ne ispari. Ohlađenoj kremi dodati nekoliko kapi iscijeđenog kivija, a dobijenu smjesu koristiti uveče kao zamjenu za uobičajenu noćnu kremu.

Za svježe lice
Izmiješajte 15 kapi eteričnog ulja naranče, 3 kašičice mekog sira, 2 kašičice jogurta, 1 žumanjak i dvije kašičice soka od kivija. Masku nanesite na lice i pustite da djeluje 15 minuta, a potom je odstranite mlakom vodom. Isti učinak postiže se maskom od usitnjenog mesa svježe, ekološki uzgojene naranče pomiješane sa svježim sokom od kivija.
moderne-zene.com

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO