"Kineski dolar": Vjeruje se da donosi novac i blagostanje


Prema starim vjerovanjima, Pilea peperomioides, zimzelena biljka porijeklom iz južne Kine, može donijeti financijsku sreću zbog čega joj je jedan od naziva Kineski dolar.

Ova izdržljiva biljčica naziva se i Biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog stoljeća norveški misionar Agnar Espegren iz Kine donio u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje te Europu. Njezino latinsko ime Pilea dolazi od grčke riječi pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Kineski dolar je sobna biljka koja raste sporo i naraste do 30 centimetara. Izgleda kao nježna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za njegu. Na duguljastim granama koje izgledaju kao da se ljušte stvaraju se mnogobrojni tamnozeleni okrugli listovi. Kada je vani toplo (proljeće i ljeto) možete je držati vani, ali s početkom jeseni potrebno ju je unijeti unutra je će niske temperature teško preživjeti.

Ova zimzelena biljka može se razmnožavati sjemenom, ali najlakše se razmnožava reznicama. Drvene stabljike se odrežu i stave u vodu dok ne puste duže korijenje. Tada se presade u nove tegle s dodanom rahlom kompostnom zemljom i s rupicama jer se zemlja između zalijevanja mora osušiti. 
Za vrijeme vrućih dana biljku slobodno zalijevajte često kako joj se listovi ne bi objesili, iako dobro podnosi i tvrdu i suhu zemlju. Kineski dolar najbolje će uspjeti na polusjenovitom mjestu, dobro je da ima čim više svjetlosti, no nikako direktno sunce. Zahvalna je i zato što je ne napadaju štetočine ni bolesti.

Po nekim istočnjačkim vjerovanjima jedan od najpoznatijih iscjelitelja negativne energije u domu su biljke - i to uglavnom bujne, zelene biljke koje donose ne samo pozitivne vibracije za dobro raspoloženje ukućana, već i bogatstvo. Upravo se za Kineski dolar vjeruje da naročito privlači energiju bogatstva i blagostanja te da će ukućanima donijeti više novca. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvrjedniji i najdragocjeniji pokloni iz generacije u generaciju.
zadovoljna.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO