Istine i zablude o omiljenom napitku: Zašto nije dobro popiti ceđenu pomorandžu ujutru?

omiljeni-napitak-piće-cjedjena-pomorandza-jutro

Milion puta smo u filmovima videli da savršeno jutro čini doručak u krevetu koji oduvek krasi i jedna ceđena pomorandža. Osim što svojom bojom mami i ulepša gotovo svaki obrok, mnogi se vode teorijom da je veoma zdravo popiti ceđenu pomorandžu.

Ipak, realnost je potpuno drugačija.

U čemu je problem?

Kada popijete sok od pomorandže ili bilo koji drugi sok, šećer iz soka podiže nivo serotonina (hormona sreće), što vas čini srećnim na kratko, ali ste potpuno bez elana. Zbog dejstva insulina koji se aktivira prilikom unosa soka, ubrzo će doći do pada šećera i energije.

Da bi ste se osećali dobro, potrebno je da se aktivira DOPAMIN, hormon koji će vam dati jutarnji elan, budnost i mentalni fokus, o čemu ćemo više pisati u narednim danima.

Za dobro osećanje, potreban vam je takozvani „drive” kako bi imali uspešan dan, kako poslovno, tako i privatno.

Prvo što unesete u organizam ujutru utiče direktno na vaše neurotransmitere i kako će vaš mozak funkcionisati. Stoga, veoma je važno da imate obrok ujutru, da unosite orašaste plodove a kao piće - isključivo voda!
cosmopolitan.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...