Ginko iz Daruvara u finalu za titulu Europskog stabla godine

Najstarije stablo ginko bilobe u Hrvatskoj je u izboru za titulu Europskog stabla godine 2020.godine.

Šesnaest stabala iz cijele Europe može biti proglašeno europskim stablom godine, uključujući i hrvatski 'zaljubljeni ginkgo'.

Stablo ginka nalazi se u Daruvaru, ispred kasta grofa Jankovića i najstarije je i najveće takve vrste u Hrvatskoj i jedno od najstarijih u Europi. Posađeno je prije više od 240 godina. Ispred južnog ulaza u dvorac, nalaze se dva primjerka stabala Ginkgo biloba, podrijetlom iz Kine. To je najstarija vrsta drveća na Zemlji koja postoji već više od 200 milijuna godina.

Muški primjerak, s volumenom debla preko sedam metara, mještani nazivaju Adam, a zaštićen je kao hortikulturni spomenik kao pojedinačno stablo. Stabla ginka bilobe mogu narasti do 30 metara u visinu i 9 metara u širinu. Za razliku od muškog primjerka, ženski primjerak stabla ginko, koje mještani nazivaju Eva, visok je i vitak. Ginkgo biloba je dvosatna biljka, cvjeta od travnja do svibnja, a sjeme joj dozrijeva od listopada do studenog. Stablo je zaštićeno od 1967. godine.

Europsko drvo godine je godišnji natječaj koji se održava za pronalazak „najljepšeg stabla“ u Europi s najzanimljivijom pričom, a održava ga Udruga za ekološko partnerstvo (EPA), organizacija koju podržava Europska komisija.
wall.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...