Zdrava zamijena kave u svakodnevici


Bilo da ste odlučili naći neke zdravije supstitute za kavu ili vam ona više ne odgovara, sljedeći napitci idealna su zamjena koja će vas uspjeti razbuditi i dati vam poletnost u danu.

Ovi supstituti su okusom puno zabavniji za sve one koji ne vole gorki okus kave, a ako vam ispijanje kave kreira bespotrebnu nervozu i pretjeranu uzbuđenost, kao i dehidrataciju, možete biti sigurni da će reakcija vašeg organizma na sljedeće napitke biti puno lakša, ako ne i poboljšana. 
Pronašli smo čak tri napitka koji su jednako šarmantni izgledom koliko i sam postupak njihove pripreme, a vjerujemo da će njihovo ispijanje postati vaš novi omiljeni ritual u danu.

O kojim je pićima riječ, otkrijte kroz malene opise kao i recepte za pripremu u nastavku.

MATCHA ČAJ 
Matcha je vrsta zelenog čaja koja se spravlja tako da se listovi biljke Camellia sinensis suše i mrve u sitni prah. Osim što se nakon istraživanja pokazalo kako njegova konzumacija može umanjiti visinu vašeg krvnog tlaka, kao i pomoći u mršavljenju, ovaj je čaj našu pažnju također privukao svojom bojom i odličnim okusom.

PRIPREMA:
Prosijte 1–2 čajne žličice matcha praha u posudici. Dodajte vruću, ali ne ključalu vodu - temperatura vode trebala bi biti oko 70 ° C. Polako miješajte dok se prašak ne otopi, a zatim nekolicinu puta protresite šalicu.  Čaj je spreman nakon što se formira lagana pjena.
Dodatan savjet: U svoj macha čaj možete dodati i 1 šalicu (237 ml) mlijeka za kremasti matcha latte.

ZLATNO MLIJEKO (GOLDEN MILK) 
Ovo piće obojeno u zlatnu boju, osim što kreira uistinu simpatično piće, ne sadrži kofein i sastoji se od brojnih začina koji imaju brojne benefite za organizam među kojima su: đumbir, cimet, kurkuma i crni papar, a ponekad i: kardamom, vanilija i med.

PRIPREMA:
U posudici pomiješajte 1 šalicu (237 ml) mlijeka s 1/2 žličice mljevene kurkume, 1/4 žličice cimeta, 1/8 žličice mljevenog đumbira i prstohvat crnog papra. Po želji dodajte med.
Zagrijte smjesu na laganoj do srednjoj vatri, često miješajući da ne zagori. Kada se ugrije, izlijte piće u veliku šalicu i uživajte.

VODA S LIMUNOM 
S nula kalorija, jednako toliko kofeina  i značajnim izvorom vitamina C, voda sa sokom limuna idealna je zamjena za kavu. Kao antioksidans, vitamin C igra ulogu u vašem imunološkom sustavu i štiti vašu kožu od oštećenja od sunca. Ključno je za stvaranje kolagena, proteina koji pruža osnovnu strukturu kože, tetiva i ligamenata, a sve to zahvaljujući par minuta vašeg vremena koliko je potrebno da pripravite vodu s limunom.

PRIPREMA:
Sve što vam treba je jedna čaša vode s limunom koja se priprema dodavanjem soka pola limuna (1 žlica ili 15 ml) u 1 šalicu (237 ml) hladne vode.
Možete dodati i drugo voće i biljke za razne okuse - krastavci, metvica, lubenica i bosiljak neke su popularnih opcija.

Piše: bonjour.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...