Kako pravilno napraviti smoothie za detoksikaciju organizma poslije praznika


woman-drink-detox-smoothie
Veliki broj ljudi griješi kada je riječ o pripremi smoothieja. Obično kombiniraju namirnice koje ne trebaju ili stavljaju previše voća ili šećera. Nutricionistica Amela Ivković O'Reilly pojasnila je kako se pravilno konzumira smoothie te zbog čega je on tako dobar za detoksikaciju organizma.

Iako u smoothie možete dodati kravlje, kozije ili ovčije mlijeko, Ivković savjetuje da ipak koristite biljna mlijeka kokosovo, bademovo ili zobeno mlijeko.



Kada je riječ o začinima, preporučuje se cimet koji regulira nivo šećera u krvi te kurkuma koja je bitan začin koji se bori protiv slobodnih radikala u našem organizmu.

Smoothie treba napraviti tako da ga možete žvakati, a ne piti.

"Kada hranu žvaćete, vaš mozak dobija signal da vam je hrana u ustima. Onda on šalje signal našem želucu da mu hrana stiže i gvori mu aktiviraj probavni sistem. Ukoliko to ne uradite, mogli biste imati dugoročne probleme u probavi poput nadutosti, gasova i bolova u želucu", kazala je.

Kada je riječ o voću, u smoothie možete stavljati bilo koje voće, samo trebate povesti računa da ono ne bude prekiselo.

Sastojci koji su vam potrebni za detoksikaciju organizma poslije praznika:

kokosovo mlijeko
kruška
bademi
čajna kašika cimeta
malo kurkume
biber
kokos



U blender stavite kokosovo mlijeko, krušku i šaku badema. Potom dodajte začine cimet, kurkumu i biber. Izblendajte do strukture koja će vas natjerati da žvaćete smoothie. Sipajte u čašu i uživajte u svom obroku.

Smoothie može zamijeniti obrok. Konzumirajte ga za doručak ili nakon treninga.
klix.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO