Ova 'zdrava' hrana sadrži puno više šećera nego što misliš


Šećer se krije čak i tamo gdje ga najmanje očekujemo

Osim povremene rođendanske torte ili nekog slatkiša, možda većinu vremena misliš da se zdravo hraniš.

Ali šećer ne vreba samo na očiglednim mjestima, poput bombona i kolača, nego čak i u nekim takozvanim 'nutritivnim' namirnicama. 

Kada govorimo o šećeru, manje je obično više. Svjetska zdravstvena organizacija odraslima preporučuje da konzumiraju najviše 25 grama šećera (ili šest žličica) dnevno, a često konzumiramo i tri puta više šećera od preporučene količine. 

Jedan od razloga može biti to što se šećer 'prikrade' u neke namirnice za koje mislimo da su zdrave.

U ovim naizgled zdravim namirnicama krije se više šećera nego što misliš. 

1. Jogurt
Kada je riječ o šećeru, u jednom se jogurtu može nalaziti zavidna količina šećera. Neke vrste jogurta imaju čak i više šećera od slatkiša, a jogurti s okusom i malo masti mogu sadržavati čak 29 grama šećera po obroku.

To ne znači nužno da moraš izbaciti jogurt iz svoje prehrane.

Kada kupuješ jogurt, izbjegavaj one s okusom, ili potraži onaj koji ne sadrži više od 20 grama šećera po obroku. Najbolje je ipak jesti običan jogurt i u njega dodati malo voća, meda ili javorovog sirupa.

2. Granola
Posipanje granole na jogurt obroku može dodati još više šećera kojeg želimo izbjeći. Pola čaše granole sadrži otprilike 12 grama šećera, a granola pločice nešto manje, 6 grama.

Ako ipak ne možeš započeti dan bez nečeg hrskavog, umjesto granole preporučamo ti orašaste plodove koji sadrže protein, poput badema.


3. Sportski napitci i voćni sokovi
Dobro razmisli prije nego se nakon vježbanja ili teretane rashladiš nekim sportskim napitkom. Samo jedan takav napitak može sadržavati pet čajnih žličica šećera, a jedan običan sok od naranče može sadržavati čak deset čajnih žličica šećera!

Najbolji izbor za hidratizirati se u svakom je slučaju voda. Ako se ipak ne želiš odreći voćnih sokova, u sok dodaj malo sode kako bi smanjila prirodni šećer za 50 posto.

4. Salata
Sama salata može biti dobra za tebe dok god se u njoj nalazi pregršt povrća, ali začini koje stavljaš na svoju salatu su ti koji je čine nezdravom i dodaju joj puno šećera.

5. Kečap
Iako kečap ne spada u zdravu hranu, važno je spomenuti da dodavanje samo malo kečapa u tvoj obrok nije toliko bezazleno kao što možda misliš.

Samo jedna žlica kečapa sadrži jednu čajnu žličicu šećera, a to je jedna šestina dozvoljene dnevne količine šećera.

zena.rtl.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!

Nema komentara:

Objavi komentar