Efikasnije od trbušnjaka: Vakuumskom vježbom do ravnog stomaka u samo dvije sedmice

Ravan i čvrst stomak sigurno će biti jedna od novogodišnjih želja u 2020. koju će mnogi poželjeti. I onda se zapitati koliko će trbušnjaka morati napraviti da bi to postigli.

No, fitness stručnjaci otkrili su najlakšu vježbu koja će za svega dvije sedmice smanjiti stomak.

Za ravan stomak ne morate se mučiti i raditi beskonačan broj omraženih trbušnjaka. Postoji najlakša vježba za postizanje ravnog stomaka za koju fitness stručnjaci tvrde da je i učinkovitija od teških trbušnjaka. Tajna ove vježbe koja se naziva isisavanje stomaka ne može biti jednostavnija, samo morate pravilno disati.

"U ovoj vježbi disanjem se aktiviraju i jačaju najdublji abdominalni mišići tako da jednostavno činite kontrakcije", objašnjava Rich Sturla, trener u britanskom centru za zdrav život "Results Health & Performance".

Na prvi pogled, takve informacije mogu izazvati nepovjerenje, ali mehanizam djelovanja je vrlo jednostavan, zasićući tijelo kisikom, pomažete mu da sagorije višak masnoće.

Radite li vježbu pravilno, ojačat ćete cijeli središnji dio tijela te stabilizirati kičmu, što će ukloniti bol iz donjeg dijela leđa i poboljšati držanje. Takva tehnika dubokog disanja i "isisavanja" zraka iz stomaka dio je pilatesa i joge, no možete je raditi odvojeno od tih vrsta tjelovježbi.

Čim se probudite, idealno bi bilo na prazan želudac i dok ste još u krevetu, legnite na leđa sa savijenim koljenima i stopalima položenima na madracu. Udahnite pa duboko izdahnite i uvucite stomak toliko jako kao da pupak želite prilijepiti uz kičmu.

Zadržite uvučeni stomak 15 sekundi za početak, a kako napredujete, produžite trajanje stiska sve do 60 sekundi, uzimajući plitke udisaje prema potrebi. Ponovite to tri do pet puta. Kada budte spremni za težu verziju isisavanja stomaka, radite vježbu klečeći na koljenima i dlanovima.

Nakon određenog vremena vježbanja stomak ćete moći držati stisnutim dok sjedite ili stojite tokom cijeloga dana.

"Izvodite li ovu najlakšu vježbu za ravan stomak redovno, zdravo se hranite te radite i svoj uobičajeni trening, rezultate ćete vidjeti i osjetiti već za dvije sedmice", tvrdi Sturla.
klix.ba

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!

Nema komentara:

Objavi komentar