5 savjeta kako zadržati motivaciju i fokusiranost tijekom radnog dana


Ako ste otvorili ovaj članak jer se jednostavno nikako ne možete fokusirati i baciti na sve obveze koje imate, samo se naslonite, odahnite i nasmijte se – na pravoj ste adresi.

Znamo da je obeshrabrujuće kad vas nesigurnim čini rok ili obveze koji se opasno približavaju, no najgore što možete napraviti trenutno je prepustiti se i dopustiti da vas taj osjećaj obuzme i učini neproduktivnim. Sada trebate pronaći način kako da probudite onu zanesenost poslom i inspiraciju koja vas je dosada pokretala. Izdvojili smo 5 trikova koji su idealni za buđenje produktivnosti.

Radite uz više kraćih pauza.

Puno više ćete postići ako s vremena na vrijeme ustanete od stola i prošetate po uredu (ili vani ako je moguće) onda kada vas motivacija jednostavno ne želi posjetiti. Napravite malenu pauzu od 10 minuta, raščistite um i tada se vratite problemu koji trebate riješiti. Sigurno ćete situaciju gledati iz sasvim drugog ugla, na drugačiji način ili ćete uočiti nešto što je idealno rješenje koje dotada niste vidjeli. U svakom slučaju, zatrpavanje poslom donosi jedino anksioznost, pritisak i apsolutno bespotreban stres. Zašto biste si to radili kada znate da u vama čuči osoba s ogromnim potencijalom kojoj samo treba predah?

Držite se TO-DO liste.

Ne, ne morate se javiti na svaki poziv, odgovoriti na svaku poruku, otići na svaku pauzu s kolegama. Uđite u svoju zonu produktivnosti i ne dajte da ju netko prekida onda kada ste u vrhuncu svoje inspiracije. Jer kada ste proveli toliko vremena da izgradite kulu odličnih ideja i rješenja na kojima još uvijek radite zašto ju srušiti radi neke sitnice koja zaista može sačekati. Naravno, reći ne nije jednostavno, ali zato iz dana u dan i iz sata u sat radite na svojoj disciplini i ostanite odlučni u tome da iskoristite svoj maksimum. Neometano. U tome će vam pomoći i planer poput CHICovnika koji na više od 300 stranica krije sve što vam treba za savršeno organiziran dan, dom i svakodnevnicu.

Ostavite vrijeme samo za dopisivanje i razgovore preko mobitela.

Dakako, ne možemo u potpunosti izgubiti kontakt sa svima na 8 sati koliko radimo. Poslovni pozivi i mailovi se trebaju razmijeniti, a naravno, svi se tako rado volimo čuti sa svojim najdražima tijekom dana. Upravo zato, u tih osam sati pronađite vrijeme koje ćete posvetiti samo mailovima, samo pozivima i samo dopisivanju. Jer ako se lanac motivacije za vrijeme rada prekida sa:'Samo da odgovorim na ovaj mail.', 'Samo da se javim na ovaj poziv.' i 'Jao, kako je slatka fotografija koju si mi poslala.', tu će nestati i vaša motivacija. A to ne želimo.  
Zdrave grickalice idealan su boost.

Kada jako puno radimo i ostajemo u potpunosti fokusirani na to da ispoštujemo neki rok, često se zanesemo i uzimamo bilo koju hranu u želji da na brzinu zadobijemo ponovo energiju za rad i što prije završimo posao. No, to je zapravo u potpunosti kontradiktorno. Zasititi se slatkišima, pečenim jelima koja se jako brzu spremaju ili drugim nezdravim grickalicama s mnoštvo nekvalitetnih sastojaka na nas će djelovati tako da ćemo u prvih nekoliko desetaka minuta biti motivirani i puni energije, a nakon toga naš cijeli organizam će se ugasiti, bit ćemo umorni i opet u potrazi za jednako nekvalitetnom hranom. Zaustavimo taj krug koji gasi motiviranost i nabavite si orašaste plodove, voće ili se poslužite nekim od ovih trikova koji će umanjiti vašu želju za slatkišima.

Započnite rano.

Znamo, znamo, najjednostavnije je samo reći da se trebamo ustati ranije i ranije početi s radom, no postoje razni trikovi uz pomoć kojih se možete nagovoriti na rano buđenje. Za početak, nikada nećete u tome uspjeti ako sat navijete puno ranije nego inače. Kada želite unijeti novu naviku, uvijek morate unositi malene promjene. Tako biste se i vi trebali ustati deset minuta, pa zatim dvadeset sve do sat vremena ranije nego inače dok se ne počnete doslovce buditi prije alarma. Ovakav novi ritam buđenja osigurat će vam vrijeme za zdravi doručak i boost koji preferirate (kava, čaj, smoothie), ali i vrijeme za raniji početak rada kada ste najsvježiji, produktivni, odmorni. Vjerujte nam, uhvatit ćete sebe kako zadovoljni rezultatima svog posla radite s osmijehom na licu. A to je cijela poanta, zar ne?

SAVJET PLUS – Nama nikada nije odmoglo ako bismo na slušalicama upalili glazbu i na par minuta uživali u omiljenim pjesmama. Ok i ponekad zaplesali uz njih.

Piše: bonjour.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...