Kvalitetan san je preduvjet za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja


Pokušaji da zaspite mogu se pretvoriti u veliku borbu sa samim sobom, ali zatamnjivanje sobe te odlazak na spavanje i buđenje u isto vrijeme svakog dana mogu vam pomoći da lakše utonete u san.

Guardian donosi pet efikasnih savjeta kako da se što lakše izborite s nesanicom i da kvalitetnim snom popravite svoje opće zdravlje.

Spavanje i buđenje
Odlazak na spavanje i buđenje u tačno određeno vrijeme, čak i vikendom, ojačat će vaše tijelo. Redovni obroci također su važan znak vašeg cirkadijanskog ritma. Izbjegavajte vježbanje preblizu vremena spavanja, jer ono može izazvati nemir i povišenu tjelesnu temperaturu, upozoravaju stručnjaci.

Spavaća soba
Uvijek držite udobnom svoju spavaću sobu. Prema nekim nalazima, postoje dokazi da mozak tamo stvara jaku povezanost sa spavanjem, a smatra se da je temperatura od 16 do 18 stepeni Celzijusovih idealna za većinu. Isto tako, spustite roletne ili stavite povez za spavanje preko očiju kako biste spriječili dopiranje svjetlosti.

Spremite se za novi dan
Određene “noćne rutine” savršena su prilika da vam jutro bude malo mirnije. Stručnjaci predlažu da navečer izaberite odjeću za sljedeći dan i da spakujete stvari koje će vam trebati dok perete zube.

Čitanje knjige i topla kupka
Čitanje knjige može vam pomoći da sporije dišete i da opustite mišiće, dok joga ili čak lagani hod može smanjiti anksioznost. Topla kupka može vam također pomoći da se opustite, a istraživači s Univerziteta u Teksasu otkrili su da je kupanje u vodi od 40 do 42 stepena jedan do dva sata prije spavanja povezano s boljim spavanjem.

Vođenje dnevnika obaveza
Ukoliko u toku dana imate previše obaveza i ako neke od njih zaboravljate, pokušajte voditi dnevnik obaveza s ciljem organiziranja misli i čišćenja uma. To će vam sigurno doprinijeti da lako i bezbrižno zaspite.
zene.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...