Jessica Alba obožava kokice s himalajskom soli, vježba slušajući Kanyea Westa, kuha sama...


Hollywoodska zvijezda s 38 godina izgleda besprijekorno, a uza sve poslovne obveze fotografi će je uloviti uvijek vedru i nasmijanu u društvu supruga i njihovo troje djece.

U čemu je tajna životne sreće Jessice Albe? Kaže da ima dana kad ustane u 5 sati ujutro i odradi žestoki trening na statičkom biciklu, drugi put se zatvori u sobu s maskom na licu i čita omiljenu knjigu, a treći dan uživa u vođenoj meditaciji.

„Ako moram birati između vježbanja i zdrave prehrane da bih održala liniju, uvijek ću radije odabrati pokoju restrikciju na tanjuru. Teško mi se motivirati na svakodnevni trening, ali trudim se jer je dobar i za mentalno zdravlje – nakon pravog treninga čovjek se jednostavno osjeća bolje. Kad ne treniram, trudim se jesti zdravo, a vinom se počastim samo vikendom!“ rekla je glumica za magazin Health.

Bilo da vrijeme provodi na satovima plesa ili vježba na sobnom biciklu, odlazi na akupunkturu, satove boksa ili je na satu joge, ova žena uzor je mnogima koji žele živjeti zdravo. To se odnosi na baš sve sfere njezina života pa ne čudi da reciklira sve što se reciklirati može, a jednak pristup ima i prema kozmetici. Na njezino lice i tijelo mogu samo proizvodi prirodnog podrijetla koji nisu testirani na životinjama. Štoviše, kako bi točno znala što koristi, pokrenula je i vlastitu liniju beauty proizvoda. 
Dinamika i ravnoteža ključne su riječi prema kojima živi svoj život. Kako bi se potaknula na vježbanje, bavi se dinamičnim vježbama koje joj ne dopuštaju ponavljanje ili pretjerano razmišljanje. Prvo je od pet osnovnih životnih pravila Jessice Albe (koje donosimo u nastavku, a vi ih slobodno prepišite) spavanje, a navodi i kako je za izgled njezine kože zaslužan upravo kvalitetan i dostatan odmor. Tri ključna aspekta života koja možete organizirati po uzoru na Jessicu Albu odnose se na prehranu, trening i stav; odaberite što vam odgovara i osjećajte se svaki dan sve bolje i bolje!

"TRENING JE MARATON, A NE SPRINT"
Postulat po kojem Jessica Alba živi jest – zdravlje je važnije od savršenstva. A do tog je stava, kaže, došla s godinama i majčinstvom.

Kako bi se što bolje nosila sa stresom, glumica kaže da je bitno provesti vrijeme kreirajući si situacije bez stresa. Njezine situacije bez stresa nastaju kada provodi kvalitetno vrijeme sa svojom djecom.

U situacijama kao što su pripreme za ulogu važno je promijeniti način razmišljanja. Umjesto da razmišlja o unosu kalorija i o jednosatnom treningu na kojem bi trebala izgubiti 500 kalorija, ona radije razmišlja o tome da će na polusatnom treningu izgubiti 250 kalorija, a ostatak će nadoknaditi tako što će obrokom unijeti 250 kalorija manje.

Postavljanje prioriteta utjecat će na više aspekata života. Tako je, tvrdi, nakon što se posvetila sebi te kao prioritete postavila obitelj i prijatelje, postala bolja kći, ali i sestra.

Nakon tri trudnoće, Jessica Alba smatra da se na trening treba gledati kao na maraton, a ne sprint. Te da bi vrijeme poslije trudnoće trebalo posvetiti sebi i bebi, a ne forsirati se na gubitak kilograma.

"JEDE ŠTO VOLI, A OGRANIČENJA JE DOVODE DO PRETJERIVANJA"
Smoothie bogat mastima i proteinima iz bademova maslaca, kokosove vode te okusa čokolade, kokosa ili banane Jessica Alba bira kao najvažniji obrok u danu. Za doručak jede i zobene pahuljice s mlijekom i voćem te tri pečena bjelanjka, a ponekad si da oduška i počasti se tostom s avokadom i poširanim jajima.

Da ne bježi od poroka, priznala je u više navrata. Navodi da jede ono što voli jer je ograničenja dovode do pretjerivanja. Tako za grickalice priprema kokice s himalajskom soli i kokosovim uljem, a nachosi su nešto što obožava, ali jede vrlo rijetko.

Za postizanje sjajne kože i visoke energije pije puno vode, a omiljen izbor joj je kokosova voda. Osim toga, pije i čajeve, a ponekad se nagradi kojom šalicom crne kave.    

Kako bi uvijek znala što jede, glumica najčešće kuha sama. Ljeti joj je, kaže, na meniju riba s grilla, a zimi pečena hrana, najčešće povrće, i to u velikim količinama.   
U svoju prehranu uključuje samo organsku hranu, a izbjegava procesiranu hranu s umjetnim sladilima.

Organizacija tanjura podjednako je bitna za uravnoteženu prehranu pa se trudi da je svaki obrok na tanjuru kombinacija proteina, zdravih masti, vlakana i zelenog povrća.

"TRENING UZ DRAKE-A, JAY-Z-A I KANYEA PUNO JE ZABAVNIJI"
Za Jessicu Albu trening je lakši ako je odrađen u paru, a za zabavan trening bitno je i kreirati vlastiti popis pjesama. Na njezinu su Drake, Jay Z i Kanye West.    

Učestalost treninga koje odrađuje varira. Ipak, navodi da je važno propušteno nadoknaditi pa često vježba i vikendima. Ni trudnoće ni putovanja nisu je zaustavili u održavanju forme.

Cycling i pedaliranje na sobnom biciklu treninzi su koje Jessica Alba obožava, a grupni sati cyclinga, koji su ujedno motivacijski govori, najdraži su joj, navodi za womenshealthmag.com.     

Aktivna ostaje i tako što odlazi na duge šetnje, a trudi se naći vremena za dvije do tri šetnje tjedno.    

Umjesto klasičnog trčanja na velike udaljenosti, glumica radije bira sprint intervale. Takvi su treninzi puno dinamičniji i brže prođu.    

Dinamičan trening pronalazi u satovima plesa, a posebno joj je drago plesati hip-hop, čije elemente kombinira s pilatesom.    

Čučnjevi, bočni iskoraci s otporom i isprekidani kardio osnovne su vježbe koje primjenjuje, s fokusom na vježbe za stražnjicu.

Alternativnoj se medicini okreće u obliku akupunkture u tretmanu lica, a ona, kaže, daje rezultate.  

ordinacija.vecernji.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO