5 namirnica koje imaju više vitamina C od naranče


Kada je riječ o vitaminu C, naranče su nekako postale njegov sinonim. I s razlogom - jer 70 mg vitamina C u jednoj naranči srednje veličine dovoljno je za dnevnu dozu ovog važnog vitamina. 
Vitamin C je važan za sintezu kolagena, pomaže održati zdrav imunološki sustav, bori se protiv slobodnih radikala u tvom tijelu i pojačava apsorpciju željeza za vegetarijance i vegane.

Srećom, većina nas dobije dsvoju dozu vitamina C redovito i nije izložena riziku za nedostatak istog vitamina. Ali kada tražiš druge načine da uneseš ovaj važni hranjivi sastojak u svoju prehranu, izdvojile smo pet voća i povrća koji sadrže čak i više vitamina C nego jedna naranča.

Brokule
Kad ljudi pomisle na vitamin C, prva stvar koja im najvjerojatnije padne na pamet je citrusno voće, stoga je iznenađujuće da neko povrće ima čak više vitamina C od jedne naranče! Samo jedna šalica narezanih brokula ima čak 81 mg vitamina C.

Kivi
Citrusno voće još jednom je izgubilo ovu bitku. Samo dva mala kivija imaju 147 mg vitamina C, što je gotovo duplo više od jedne naranče.

Paprike
Bilo da jedeš baburu, crvenu, žutu ili zelenu papriku - ovo super povrće ima dovoljno vitamina C za sve tvoje dnevne potrebe. Crvena paprika srednje veličine ima najviše vitamina, čak 152 mg. Međutim, ako ti sama paprika pada teško na želudac, probaj je nasjeckati i ubaciti u humus ili u salatu.

Ananas
Sa 79 mg vitamina C, šalica narezanog ananasa točno je ono što treba tvom imunološkom sustavu. A ako to nije dovoljan razlog za češće uživanje u ovom ukusnom voću, treba spomenuti i da ananas također pomaže tvom probavnom traktu, ali i u izgradnji jačih kostiju.

Šipak
Šipak je svakako na vrhu popisa jer sadrži čak 2000 mg vitamina C na svega 100 g. S obzirom da je bogat ovim vitaminom, pojačava proizvodnju antitijela i pomaže u razvoju imuniteta, ali i u održavanju zdravog imunološkog sustava.
zena.rtl.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...