Tri jednostavna i brza jela s kraljicom jeseni - bundevom


Pravo je vrijeme za spremanje bundeve na različite načine. Isprobaj krem juhu od tikve, brzu i jednostavnu tjesteninu s bundevom i njoke od bundeve

Buča, tikva, bundeva... Zapravo je riječ o istom povrću koje u različitim podnebljima ima različite nazive. Kako god da je zoveš, ona je prava kraljica jeseni. Ovaj mesnati plod prirode raste na svim kontinentima, dolazi u različitim veličinama i bojama, i pravo je vrelo inspiracije za kuharske majstore diljem svijeta.

Izvuci najbolje iz ovog povrća pomoću ova tri jednostavna i brza recepta.

Krem juha od bundeve jesenji je klasik koji će tebe i tvoju obitelj primamiti ugodnom bojom starog zlata.

Tikva butternut, poznata i kao muškatna, idealna je za kuhanje fine juhe. Osim što je ukusna i zdrava, vrlo je brzo gotova pa je pogodna za brzinsko spremanje ručka kada si u gužvi.

Krem juha od tikve
Potrebno vam je: 1 butternut tikva (oko 300 g) 2 velike žlice maslaca  1 crveni luk, nasjeckan  5 šalica pilećeg temeljca  muškatni oraščić  sol i mljeveni crni papar

Priprema: Tikvu narežite na trakice od 2,5 centimetra, a u većem loncu otopite maslac. Otopljenom maslacu dodajte narezani luk i pirjajte dok ne opusti, a zatim ubacite tikvu i pileći temeljac. Sve zajedno treba kuhati 15 do 20 minuta dok bundeva ne omekša. Kada je juha gotova sve zajedno usipajte u blender i sve dobro izmiksajte. Stavite malo muškatnog oraščića, soli i papra pa poslužite.

Obilje bundeve u jesenskim danima jednostavno vuče na pripremu i otkrivanje novih jela. Upravo takva je i ova jednostavna kremasta tjestenina. Obogati je naribanim parmezanom, bučinim sjemenkama i čime poželiš.

Kremasta tjestenina s bundevom iz jednog lonca
Potrebno vam je: 250 g tjestenine 4 i pol šalice vode 3-4 češnja češnjaka 2 žlice maslinovog ulja sol i papar šalica pirea od bundeve (oko 220 g) šalica kiselog vrhnja tvrdi ribani sir sol i papar, muškatni oraščić Za serviranje: ribani sir, bučine sjemenke, ulje, peršin ili svježi začini po želji.  

Priprema: Uspite tjesteninu u posudu, dolijte vodu, maslinovo ulje, sol i papar te kuhajte na jakoj vatri. Miješajte da se tjestenina ne zalijepi. Kuhajte dok tjestenina ne bude al dente (oko 10 minuta). Maknite tjesteninu s vatre, odlijte malo vode ako je ostalo. Dodajte pire od bundeve, vrhnje, parmezan i miješajte da se sve spoji. Kušajte i začinite po želji.

Od bundeve također možeš napraviti fantastične njoke.

Imaj na umu da nisu sve bundeve iste te da ćeš za neke trebati više brašna. Savjetujemo da koristiš butternut tikvu, a količina brašna će varirati ovisno koliko je suha bundeva. Ovi njoki savršeno dolaze do izražaja s umakom od maslaca i kadulje, ali možeš kombinirati i s drugim začinskim biljem.

Njoki od bundeve, krem sira i parmezana
Sastojci: šalica kuhane bundeve šalica ricotte 2 jaja 2 žličice soli 50g parmezana ili pecorina 3-4 šalice brašna nasjeckana svježa kadulja maslac crni papar  

Priprema: Pomiješajte pire od bundeve, ricottu, parmezan, jaja i sol zajedno u velikoj posudi. Dodajte dvije šalice brašna i pomiješajte rukama. Kako je tijesto još uvijek ljepljivo, dodajte još pola šalice brašna. Dodajite brašna po potrebi i imajte na umu da vam nikada neće trebati više od 4 šalice brašna. Kada umijesite glatko tijesto prekrijte krpom Zavrijte posoljenu vodu. Nek ključa dok vi umijesite njoke. Pospite ih lagano brašnom i pređite vilicom preko njih. Ubacite ih u ključalu vodu i kad isplivaju na površinu gotovi su. Stavite ih na papir za pečenje i prelijte s malo maslinovog ulja da se ne zalijepe Kad su svi njoki gotovi zagrijte maslac na tavi i dodajte mu njoke. Pržite ih oko minute. Pospite kaduljom, kuhajte kratko i spremni su za uživanje. Popaprite i uživajte.
gastro.24sata.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...