Joga ili pilates: 7 razlika i prednosti koje treba da znate


Kada su u pitanju popularne vežbe, joga i pilates su uvek na vrhu. Iako se oba koncentrišu na tehnike disanja i pokrete, u stvari su potpuno različite vrste fizičke aktivnosti.

1. Koriste različitu opremu
Dok obe vežbe deluju na efikasan način, one koriste različitu opremu. Joga se obično praktikuje prvenstveno na prostirci, dok pilates (osim ponekad prostirke) nudi spektar sprava kako bi se specifično ciljao širi spektar mišića.

2. Drugačije izazivaju telo
Joga i pilates imaju toliko sličnosti, a postoji ogroman broj praktičara koji podučavaju na znatno različite načine. Ali generalno gledano, glavna razlika je to što se pilates fokusira na izgradnju mišićne snage i koordinacije, kao i na poboljšanju fleksibilnosti, sprečavanju povreda. Prednosti joge su beskrajne (misaono držanje, snaga i fleksibilnost), ali razlika je ta što se više fokusira na stil života nego na samo vežbanje. Nakon redovnog vežbanja, shvatićete da ste pod stresom znatno manje, prisutniji ste kod kuće, pa čak i bolje spavate - prilično je neverovatno kada počnete primećivati pozitivne promene.

3. Poze su različite
Nisu samo poze i pokreti izvedeni u svakoj vežbi sasvim različiti, već i količina vremena utrošenog na njihovo držanje. U jogi obično zadržavate pozu duže nego u pilatesu. Joga stvara snagu u telu zadržavajući oblike koji zahtevaju izdržljivost i koncentraciju duže. Sve je u poravnavanju i držanju. S druge strane, pilates je nešto drugačiji. Često su pokreti kraći i sa malim ponavljanjima, više je pažnje usmereno ka kontroli i preciznosti, uz određeni set vežbi u zadatom redosledu. „Svodi se na mešavinu onoga što klijent želi da postigne i onoga što znamo da mu je potrebno.“ kažu stručnjaci. 
4. Razlikuje se namene
Ovo je verovatno jedna od najvećih suprotnosti između njih. Pilates je tradicionalna vežba originalno razvijena za pomoć povređenim sportistima, dok je joga stvorena kao put ka duhovnom prosvetljenju kroz niz poza. Jednostavno rečeno, joga je meditativnije iskustvo. Sa jogom možete početi kultivacijom meditativnih vežbi samo sedeći, počevši od 3-5 minuta dnevno. Lepota vežbe joge je u tome što je potrebno vrlo malo, samo pokušajte da izdvojite čist prostor, organizovan i tih. Stvorite primamljiv ambijent sa nekoliko sveća, to će vas inspirisati. Iako je Pilates manje poznat po svojim meditativnim prednostima, on izaziva um podjednako kao i telo. Zahteva da istovremeno sve uključite i zapravo dokazano je da smanjuje negativne emocije menjajući i uravnotežujući nivo hemikalija u mozgu.

 5. Daju značaj tehnici disanja
Jedna od ključnih sličnosti između joge i pilatesa je veliko fokusiranje na pravilno disanje. Preporučuje se da se dve vežbe idealno praktikuju najmanje dva puta nedeljno da biste osetili i uvideli sve prednosti.

6. Oba će vam biti od koristi tokom trudnoće
Uz specifične adaptacije, joga i pilates smatraju se sigurnim i zapravo prilično korisnim tokom trudnoće. Većina žena obavlja pilates do svojih termina za porođaj. Pilates vam pomaže da sačuvate snagu i fleksibilnost da nosite dodatnu težinu tokom trudnoće - posebno u karličnom delu, trbuhu i mišićima leđa. Oba vežbanja su takođe ključna posle trudnoće.

7. Krajnji rezultati mogu varirati
U zavisnosti od toga šta pokušavate da postignete, obe vrste vežbanja mogu dati različite rezultate za vaše telo.
zenskimagazin.rs

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!