7 razloga zbog kojih biste trebali spavati na lijevoj strani


Nevjerovatne beneficije
Postoji puno uobičajenih pozicija koje vas mogu dovesti do sna, uključujući bočnu, trbušnu, leđnu ili uobičajenu poziciju fetusa, ipak neki položaji imaju nevjerovatne prednosti za vaše zdravlje, a upravo takva pozicija jeste i spavanje na lijevoj strani.

U nastavku vam donosimo 7 nevjerovatnih prednosti spavanja na lijevoj strani.

Poboljšava probavni proces
Iako ste vjerovatno već čuli kako je loše jesti prije spavanja, te da će hrana samo "sjediti" u vašem organizmu i debljati vas, ova često ponovljena pretpostavka zapravo nije tačna. Naime, varenje se nastavlja, bez obzira na to jeste li budni ili spavate. Iako će se probava dogoditi bez obzira na to kako spavate, možete pomoći svom tijelu da obavlja ovaj zadatak sa što manje napora spavanjem na lijevoj strani.

Spavanje na lijevoj strani omogućava hrani da lakše prođe u debelo crijevo, istovremeno podržavajući slobodan protok probavnih enzima.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Od rođenja srce kuca bez prestanka kako bi nas održavalo na životu. Ovo je velik zadatak, a na srce može utjecati mnoštvo faktora, od prehrane do kvalitete zraka u vašoj okolini. Nije ni čudo što su srčane bolesti vodeći uzrok smrti odraslih širom svijeta. Da biste smanjili rizik od srčanih oboljenja, olakšajte posao svom srcu spavanjem na lijevoj strani.

Spavanjem na lijevoj strani dopuštate gravitaciji da pomaže srcu da pumpa krv. Vaša aorta nosi krv iz srca prema ostatku tijela, te dok ležite okrenuti na lijevoj strani, srce ulaže manje napora u prenošenje krvi po tijelu.

Olakšava bol u leđima
Moguće je da ste se nekoliko puta probudili nakon spavanja u nekom čudnom položaju, te osjetili naprezanje u leđima ili vratu. Spavanje na lijevoj strani vam neće ostaviti ove posljedice.

Kada je vaše tijelo okrenuto na lijevu stranu, ublažavate težinu na vašoj kralježnici. Osim toga, u ovom položaju spavanja poboljšavate cirkulaciju, što smanjuje upale povezane sa zategnutim mišićima.

Podržava limfni sistem
Limfni sistem je mreža limfnih sudova koji prenose tekućinu po tijelu koja se zove limfa. Ovaj sistem ima ključnu ulogu u kretanju tekućina po tijelu, a također pomaže i u funkciji imunološkog sistema. Limfni sistem može ukloniti toksine i ostale otpadne proizvode iz tijela, stoga je važno da ne dođe do njegove blokade.

Spavanje na lijevoj strani tijela pomaže limfnom sistemu da filtrira otpad. Limfa se ispušta kroz torakalni kanal, te ovaj položaj omogućuje gravitaciji da pomogne u prirodnoj tjelesnoj funkciji.

Smanjuje žgaravicu
Žgaravica može biti nuspojava jela prije spavanja, što može omogućiti želučanoj kiselini da se uvuče u vaš jednjak. Zanimljivo je naglasiti i to da su stručnjaci otkrili da spavanje na lijevoj strani može minimizirati žgaravicu, dok spavanje na desnoj može uzrokovati da se ona digne.

Korisno za trudnice
Trudnicama je potreban veći volumen krvi za dva tijela, što može biti poprilično intenzivan posao. U međuvremenu, rastuće novorođenče širi maternicu i vrši pritisak na kralježnicu i druge organe. Ležanje na lijevoj strani pomaže krvi da bolje cirkulira kroz tijelo, te štiti jetru od pretjeranog stiskanja. Sve u svemu, spavanje na lijevoj strani omogućava najbolji protok krvi za oba tijela.

Smanjuje hrkanje
Ako vaš partner hrče, ili vam često naglašava da upravo vi imate ovaj problem, spavanje na lijevoj strani bi moglo napraviti velike razlike. Prije nego što se previše uzbudite, ova pozicija neće potpuno izliječiti sve uzroke hrkanja, ali može držati jezik i grlo u neutralnijem položaju i ostaviti dišne puteve čistima.
body.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...