VOLITE LI HUMUS? Evo koliko je zapravo zdrav


Nema sumnje da je humus postao iznimno popularan. No je li humus stvarno tako zdrav kao što svi vjerujemo? Iako ne postoji samo jedan recept, glavni sastojak humusa je slanutak. Ovaj namaz posljednjih godina postao je jako popularan zbog porasta prehrane u kojoj nema mesa, ali i zbog toga šte se sve više izbjegava gluten.

Zdrava mahunarka
Jedna šalica slanutka sadrži oko 10 grama bjelančevina i oko 10 grama vlakana, što je 40 posto dnevnog minimalnog unosa. Također, u sebi sadrži antioksidanse i nekoliko drugih ključnih tvari. Studija iz 2016. pokazala je da ljudi koji redovito konzumiraju slanutak i/ili humus imaju veći unos vlakana, folata, magnezija, kalija, željeza, vitamina A, E i C.  Isto tako, imaju niži indeks tjelesne mase (BMI) i manji obujam struka u odnosu na ljude koji ga ne konzumiraju, ali i 53 posto manje šanse za pretilost.

Je li humus stvarno zdrav?
Vrlo je važan način na koji se humus priprema, u tradicionalnim receptima slanutak je u kombinaciji s drugim zdravim namirnicama kao što su maslinovo ulje, tahini, češnjak i limun. Čak i kad se radi o slatkoj varijanti puno je zdraviji od kolača ili sladoleda.

Za samo nekoliko minuta možete napraviti domaći humus koji će sadržavati sve zdrave namirnice. Međutim, ako kupujete humus u dućanu, provjerite što piše na pakiranju. Izbaberite onaj u kojem se nalazi ekstra djevičansko maslinovo ulje i koji ne sadrži dodatnu sol i konzervanse.
ljepotaizdravlje.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...