DAŠAK ISTOKA: Napitak u kojem su uživali Bogovi


Kad biste mogli birati nešto obično ili nešto egzotično za desert, vjerujemo da bi u ovom slučaju pobijedila egzotika, jer vruća čokolada s kardamom i mirisom ruže ne zvuči samo kao odlična mimiorisna slatka terapija. To je napitak u kavima su nekad davno uživali i bogovi.

Čokoladni napitak uz miris ruže, kako vam se čini? Priznali mi to ili ne, čokolada je naša slabost i zato vam danas donosimo jedan mirisni recept ukusnog čokoladnog napitka.

Ako niste nikada probali kardamom u čokoladi, onda vas moramo nagovoriti da isprobate ovaj recept jer ako su ga upotrebljavali još stari Egipćani, Grci i Rimljani, zašto ne bismo i mi?

U Indiji ga stavljaju u čaj s mlijekom i u vruću čokoladu, a miješaju ga i s curryjem, Šveđani ga stavljaju u puding od jabuka, a Norvežani čak u hamburger i kobasice! A mi ćemo ga probati u vrućoj čokoladi i to s ružinim laticama!



Evo što će vam trebati:
2 šalice mlijeka, sojinog mlijeka ili bilo kojeg drugog
Pola žlice suhih latica ruže
7 lagano zdrobljenih mahuna kardamoma
2 žličice granuliranog šećera
1/4 šalice kakao praha
3 žlice poluslatkog čokoladnog čipsa (ili čokolade s velikim udjelom kakaa)
ružičasta voda, vidi napomenu ispod *
malo lagano zaslađenog šlaga



Priprema:
Stavite mlijeko, latice ruže, i zgnječen kardamom u tavu na srednju toplinu. Nakon što se mlijeko tek počne krčkati, odmah ga maknite, pokrijte poklopcem i ostavite da se hladi 20 minuta.

Procijedite mlijeko kroz sitno sito u mjernu posudu. Isperite lonac od preostalih latica, a zatim natočite mlijeko natrag i postavite ga na srednju vatru. Dodajte preostale sastojke i miješajte sve zajedno dok ne dobijete glatku teksturu. Kada vruća čokolada dosegne željenu temperaturu, rasporedite napitak u dvije šalice, dodajte šlag i uživajte!
* Ako želite intenzivniji okus ruže, jednostavno dodajte najsitniju kapljicu ružine vode u vruću čokoladu.

Za trenutke uživanja u popodnevnom odmoru, uz nepšto neodoljivo slatko, za odmor kakvog su zasluživali i bogovi.
cover.style


Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...