Anis − odžačar bronhija, osvježivač daha, ubica celulita...

Svi se sjećamo magičnog ukusa bronhi bombona koji nas i danas lako vrati u djetinjstvo. Taj ukus, koji ste kasnije možda prepoznali u grčkom uzu, potiče od anisa, izuzetno aromatične i veoma ljekovite biljke koja se koristi vijekovima.



Porodica štitarica kojoj anis pripada ima nekoliko veoma ljekovitih članova: angelika, morač, celer, peršun, mirođija, korijander, kim. Svi se koriste u kuhinji kao moćni začini jer sve pomenute biljke sadrže esencijalna ulja veoma prijatnog mirisa. Kao što u svakoj porodici postoji „crna ovca“, u slučaju štitarica to je kukuta, jedna od najotrovnijih biljaka čija toksičnost može trajati vijekovima.

Esencijalo ulje anisa sadrži između 80% i 90% anetola, supstance koja olakšava disanje i podstiče izbacivanje sluzi iz pluća. Anis je zato veoma efikasan i prijatan lijek za kašalj, bronhitis i astmu. Med sa esencijalnim uljem anisa preporučuje se djeci jer je ukusan i djeca ga rado piju.

Pored djelovanja na organe za disanje, anis olakšava varenje, uklanja gasove i nadustost. U kombinaciji sa kamilicom, lanenim sjemenom i krušinom preporučuje se onima koji pate od opstipacije. Anis, morač i kim podstiču lučenje mlijeka, pa narodni ljekari savjetuju dojiljama da piju pola litra čaja od anisa dnevno. Ovaj čaj je višestruko koristan jer, pored toga što povećava količinu mlijeka, olakšava grčeve bebama jer se spazmolitične supstance iz anisa prenose kroz mlijeko.

Zahvaljujući svom prijatnom mirisu, ali i antibakterijskim i antigljivičnim dejstvima esencijano ulje anisa često je sastojak vodica za ispiranje usta. Anis se preporučuje i protiv upala grla u kombinaciji sa žalfijom i crnim slezom, a grickanje svježeg sjemena preporučuje se ljudima koji pate od neprijatnog zadaha iz usta prouzrokovanog poremećajem rada organa za varenje.

Naučnici su prije tri decenije primjetili da anis sadrži fitoestogene supstance, pa se zato ova biljka preporučuje ženama u menopauzi. U kombinaciji sa kantarionom i hajdučkom travom koristi se i protiv bolnih menstruacija. Anis je vjerovatno najbolje biljno rješenje protiv poremećaja seksualne želje kod žena. Iako sadrži supstance koje djeluju slično ženskom hormonu estrogenu, anis jača i seksualnu želju muškaraca, pa se u kombinaciji sa celerom koristi za jačanje potencije.

Kao i druge biljke iz porodice štitarica, posebno angelika i šargarepa, anis pomaže i ljudima koji pate od psorijaze.
Anis je izuzetno efikasna biljka za uklanjanje celulita. Ako pronađete preparat koji sadrži ekstrakt anisa, možete biti sigurni da je vjerovatno djelotvoran.

Anis je bezbjedna i veoma ljekovita biljka. Ipak, nemojte je koristiti u trudnoći ili ako pijete preparate koji sadrže gvožđe.

Čajna mješavina protiv suvog kašlja i za izbacivanje nagomilane sluzi iz pluća:

Anis (Pimpinella anisum) 1000g
Bokvica (Plantago major) 100g
Majčina dušica (Thymus serpillum) 100g
Sve biljke pomiješati, pa dvije kafene kašičice smješe preliti sa 200ml ključale vode. Promiješati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procijediti i piti po želji zaslađeno sa malo meda, pola sata nakon jela tri puta na dan.

Čajna mješavina protiv srčanih tegoba prouzrokavnih nagomilavanjem vazduha u organima za varenje:

Anis (Pimpinella anisum) 100g
Matičnjak (Melissa officinalis) 100g
Kamilica (Matricaria chamomilla) 50g
Hajdučka trava (Achilea millefolium) 50g
Sve biljke pomiješati, pa tri supene kašike smješe preliti sa 600ml ključale vode. Promiješati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procijediti i piti po 200ml nezaslađenog čaja, pola sata prije jela tri puta na dan.

Ulje za masažu protiv celulita:

200ml bademovog ulja
40 etarskog ulja anisa
20 kapi etarskog ulja žalfije
10 kapi etarskog ulja limuna

Sve sastojke pomiješajte, dobro promućkajte i čuvajte na čistom tamnom mjestu na sobnoj temperaturi. Masirajte kritične predjele svako veče poslije tuširanja.


Izvor: zenasamja.me

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO