Kako iskoristiti ljuske od jaja

Ne bacajte ljuske od jaja, pogledajte kako ih možete iskoristiti.
Da li i vi pravite grešku tako što nakon upotrebe jaja bacate ljusku?
Ljuska je odličan izvor kalcijuma, ali i drugih minerala i kao takvu možete je iskoristiti na mnogo načina. Donosimo par jednostavnih na koje to možete i uraditi.
Nahranite kokoške
Znamo da zvuči neobično, ali je zapravo ljuska od jajeta najbolji izvor kalcijuma koji možete dati svojim kokama. Usitnite ljuske i pomešajte sa hranom koju im već dajete.
Oterajte gmizavce iz bašte
Izlomljenim ljuskama prekrijte zemlju oko povrća u vašoj bašti. Puževi i ostali gmizavci se neće usuditi da im priđu. Takođe ih možete dodati u veštačko đubrivo kojim inače hranite biljke. Na ovaj način ćete im obezbediti kalcijum koji im je neophodan za rast i razvoj.
Prva pomoć na dohvat ruke
Posekli ste se prilikom pravljenja večere? Nema problema! Razbijte jaje i iz ljuske skinite tanku, providnu membranu. Stavite je na bolno mesto i za par sekundi krv će stati. Možete je iskoristiti za žuljeve na nogama ili da ublažite svrab i iritaciju kože.
Maska za lice
Da biste napravili masku za lice, prvo morate da napravite prah od ljuski. Princip je jednostavan. Ljuske od jaja stavite u rernu zagrejanu na 150 stepeni i pecite desetak minuta. Osušenu ljusku usitnite u avanu ili bilo kojoj drugoj posudi. Dobijeni prah pomešajte sa jednim belancem i smesu stavite na lice. Osetićete da vam se lice zateže dok se maska suši. Kada se maska potpuno osuši lice operite mlakom vodom.
Pojačajte delovanje kozmetičkih preparata
Da biste ojačali nokte, u lak dodajte malo praha napravljenog od ljuski. U posudice za led stavite prah i naspite vode. Masirajte lice kockicama leda da biste ublažili bore. Ukoliko želite da vam ruke budu nežne, u kremu umešajte ovaj prah.


Izvor: stvarukusa.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...