Ulje sjemenki marelice: Poslastica za održavanje mladenačke puti

Marelice nisu samo slasni baršunasti plod – njihove sjemenke imaju ljekovita svojstva te daju blago ulje idealno za svakodnevnu njegu kože i održavanje mladenačkog tena.
Ulje marelice (Prunus armeniaca) dobiva se obradom koštica – sjemenki marelice, idealno mehaničkim hladnim tiještenjem. Jezgra marelice popularna je zbog visokog udjela masnih kiselina te vitamina E i A, a osim u kozmetici, ovo se ulje tradicionalno koristilo u prehrani zbog bademastog okusa i ljekovitih svojstava.
Ulje sjemenki marelice je iznimno lagano i nježno ulje koje se brzo upija te je vrlo ugodno za kožu. Slično bademovom ulju, žute je boje i orašastog mirisa, a i koristi se za njegu na sličan način kao ulje badema.

Najbolje ulje za aromaterapiju i masažu tijela

Zbog svoje nježne teksture i dobre razmazivosti, ulje marelice je izvrsno za masažu i aromaterapiju.  Lagano se nanosi, postupno upija te ne ostavlja težak masni trag na koži. Uz to, ono je jedno od najboljih baznih ulja jer dobro prodire u kožu i poboljšava prijenos djelatnih tvari esencijalnih ulja i drugih sastojaka.

Emolijens za njegu normalne, suhe i zrele kože

S visokim udjelom oleinske i linolne kiseline, ulje marelice je vrlo popularni u kozmetičkim pripravcima kao što su kreme, losioni i maske, a mljevene koštice su posebno česti sastojak biljnih i prirodnih pilinga.
Jezgra marelice je izvrstan emolijens i učinkovito vlaži suhu i dehidriranu kožu. Ulje je pogodno i zaantiage tretmane te njegu zrele kože jer pomaže ublažiti bore i sitne linije. Djeluje umirujuće i protuupalno pa neće iziritirati osjetljivu kožu. Iako se navodi kako je ulje marelice pogodno za sve tipove kože pa i mještovitu, kod problematične kože treba obratiti pozornost zbog blago komedogenog djelovanja.

Za sjajnu i podatnu kosu

Ulje sjemenki marelice hranjivo je i za kosu, a posebno onu oštećenu i kemijski tretiranu –  može se koristiti za masažu, tretman vrućim uljem ili kao maska u kombinaciji s drugim uljima. Kosi će dati sjaj bez osjećaja težine i masnoće, omekšati je, olakšati raščešljavanje i učiniti podatnijom, a ublažit će i suhoću vlasišta. Može se koristiti za sve tipove kose.


Izvor: lijecnik.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...