Zasladite se makom

Teško je odoleti poslasticama sa makom, stoga vam donosimo nekoliko recepata koje svakako morate da probate
Voćne kocke
Za testo: 250 g brašna, 50 g šećera, 100 g putera, jaje, pola kockice kvasca, 4 kašike mleka i 2 kašike kisele pavlake. Za fil: 250 g mlevenog maka, 500 ml mleka, 125 g šećera, 40 g putera, kesica vanilin šećera, 2 jaja, 40 g griza, kašika gustina, 1 kg kajsija (svežih, iz kompota ili konzerve), 100 g suvog grožđa, belance, 3 kašike džema od kajsija i kašičica rendane limunove kore.

Izdrobljen kvasac pomešajte s mlakim mlekom, kašičicom brašna, prstohvatom šećera i ostavite da nadođe. Brašno sipajte u posudu, dodajte kvasac, šećer, puter, jaje i pavlaku, zamesite testo i ostavite da se diže 40 minuta. Prokuvajte mleko i puter, sipajte griz i, uz stalno mešanje, kuvajte pet minuta. Dodajte mak, šećer i vanilu, sklonite s ringle i ohladite. Žumanca pomešajte s gustinom, suvim grožđem, limunovom korom i umućenim belancetom. Testo stavite u podmazan pleh, ostavite da se diže 15 minuta, nafilujte makom, poređajte prepolovljene kajsije i pecite u rerni na 180 stepeni 40 minuta. Premažite džemom, pospite šećerom u prahu i isecite na kocke.

Nepečena tortica
Za testo: po 70 g oraha i badema, 120 g urmi i malo rendane pomorandžine kore. Za fil: 150 g maka, 100 ml sirupa od javora, sok od pola pomorandže, 100 g indijskog oraha, 70 g gotovog vanilin musa, 2 kašičice pomorandžine korice i kašičica vanilin šećera.
Mak operite, nalijte vodom i ostavite da odstoji tokom noći, kao i indijski orah. Sutradan lagano izmiksajte sve sastojke za testo. Ukoliko je previše gusto, sipajte malo vode, ali pazite da se ne raspada. Kalup za tortu prečnika 16 cm obložite masnim papirom, sipajte testo i dobro pritisnite. U posudu sipajte mak, indijski orah, javorov sirup, sok od pomorandže, malo otopljen vanilin muskokosmus, pomorandžinu koricu, vanilu i blendirajte dok ne postane kremasto. Nafilujte koru, ukrasite po ukusu, ohladite u frižideru i servirajte.

Pita sa 4 fila
Potrebno je: 500 g kora za pitu, 200 ml kisele pavlake i šećer u prahu za posipanje. Za fil od maka: 200 g mlevenog maka, 20 g šećera, 200 ml mleka i kesica vanilin šećera. Od oraha: 120 g oraha, 100 g šećera i 100 ml mleka. Od jabuka: 1 kg rendanih jabuka, 50 g šećera, pola kašičice cimeta i kesica vanilin šećera. Od sira: 500 g neslanog krem sira, 50 g šećera, 2 jaja, 50 g putera i rendana kora od pola limuna.
Mak prelijte kipućim mlekom u kojem ste otopili šećer i vanilu. Mleko skuvajte sa šećerom i odmah prelijte orahe. Jabuke operite, izrendajte, ocedite i pomešajte sa šećerom, vanilom i cimetom. Mikserom umutite jaja, dodajte puter, šećer, limunovu koru, krem sir i promešajte. Puter otopite u malo mleka, a kore za pitu isecite prema veličini pleha. Na dno pleha stavite tri kore - svaku premažite rastopljenim puterom. Prvo nafilujte makom, zatim kremom od sira, orasima i na kraju jabukama. Između svakog fila stavite po dve kore premazane puterom. Završite sa tri kore, prelijte pavlakom, ispecite u rerni na 150 stepeni 60 minuta, ohladite i pospite šećerom u prahu.


Punjene kuglice
Za 50 kolačića, za testo: 250 g marcipana, 50 g maka, belance, 80 g šećera u prahu i 50 g brašna. Za fil: 120 g suvih kajsija, 100 ml soka od pomorandže, 2 kašike limunovog soka i 1/4 kašičice cimeta. Za ukrašavanje: 50 g oljuštenih badema i žumance.
Marcipan krupno izrendajte, dodajte belance, šećer, mak, brašno i mikserom zamesite glatko testo. Rukama oblikujte rolat dužine 30 cm, umotajte plastičnom folijom i ostavite da se hladi 60 minuta. Kajsije isecite na kockice (1,5 cm) i kuvajte sa limunovim i pomorandžinim sokom i cimetom, dok sva tečnost ne ispari. Sklonite s ringle i ohladite. Rolat isecite na kriške debljine 1/2 cm, na svaku stative kockicu-dve kajsija, napravite kuglice i poređajte u pleh sa masnim papirom. U svaku kuglicu utisnite badem i premažite žumancetom koje ste umutili sa kašičicom vode. Pecite u rerni na 150 stepeni oko 20 minuta.

Kremaste višnje
Za 8 osoba: 100 g maka, 1 kg smrznutih višanja, 500 ml slatke pavlake, 12 jaja, 100 g šećera u prahu, 200 ml mleka, 8 listova želatina, puding od vanile, 100 g šećera i 300 ml soka od višanja.
Želatin otopite u hladnoj vodi. Na pari umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte mak koji ste skuvali s mlekom. Oceđen želatin zagrejte na tihoj vatri, umešajte prvo kašiku krema, a zatim i ostatak. Kada smesa počne da se zgušnjava dodajte šlag od slatke pavlake. Puding izmešajte sa šećerom i osam kašika soka. Ostatak soka prokuvajte, dodajte puding, smrznute višnje i još kratko kuvajte. U staklene činije naizmenično ređajte mak krem i višnje, ohladite u frižideru i servirajte.


Izvor: novosti.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...