Proljetni program detoksikacije i mršavljenja

Farmakognozija i fitoterapija naglašavaju da u čaju za mršavljenje obavezno moraju biti biljke s laksativnim i purgativnim djelovanjem (tzv. "čistači"). Znači biljke kao frangula ili krkovina te lan i senna trebale bi se svakako naći u čajnoj mješavini za detoksikaciju i mršavljenje

Biljke s laksativnim i purgativnim djelovanjem - frangula, krkovina, lan i senna potaknut će bolju peristaltiku, bolje i brže čišćenje crijeva i odstranjivanje toksina iz organizma.
Drugu grupu biljnih sastojaka važnima za čišćenje organizma i održavanje vitkosti činediuretici. Iz organizma se tijekom mršavljenja mora izlučiti višak vode, naravno putem bubrega, pa ćemo upotrijebiti preslicu, brezu i zlatnicu da nam pojačaju rad bubrežnih glomerula, da pojačaju diurezu tj. mokrenje.
Tekućine u tkivu tj. u međustaničnim prostorima često su pomiješane s molekulama bjelančevina, pa se ne mogu izlučiti normalnim putem. Tada se stvara podloga za slabiji ili jače izraženi celulit. Stoga se svakako tog dijela viška tekućine, bjelančevina i toksina trebamo riješiti diuretičkim biljkama. Kada se kreće s mršavljenjem i čišćenjem organizma nakon praznika, zime, obilnijih obroka, slatkog i masnog, teško je donijeti odluku, a kad se krene i onda je teško biti gladan i izdržati dijetu te ne biti nervozan i razdražljiv.
U tome će nam pomoći, smiriti stres i nervozu: matičnjak, kamilica, lavanda i hmelj. Tzv. biljni sedativi. Oni će olakšati i san. Za bolji san ujedno je potrebno navečer pojesti manji obrok i to proteinski. Nikako ne ugljikohidrate (kruh, rižu, tjesteninu, slatko ili voće...) jer se oni preko noći pretvaraju u masno tkivo.
mršavljenje i detoksikacijaZa općenito bolju probavu i bolji rad jetre, protiv nadutosti, žgaravice, za bolji dah, za manji osjećaj gladi, u mješavinu ćemo staviti i komorač, anis, maslačak i metvicu.
Dnevno treba popiti jednu do dvije litre čaja. U čaj možete dodati i biljne kapi - tinkturu od imele i koprive za što bolju prokrvljenost i cirkulaciju koja će također doprinijeti boljoj detoksikaciji i bržem stizanju do zdravlja, a imela će podizati i jačati imunutet.
Ujedno si možete pomoći tuširanjem što toplijom vodom i masažom kože i potkožnog tkiva morskom solju u koju ćete dodati eterično ulje borovice, čempresa i grejpa. Takav piling i masaža potaknut će cirkulaciju i detoksikaciju te djelovanje na celulit. Nakon kupanja, namažite se gelom ili kremom na bazi eteričnih ulja čempresa, grejpa, ružmarina, slatke naranče i ruže.

Izvor: femina.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...