Tri moćna čaja

Svi znamo da je povijest čajeva vrlo zanimljiva kao i činjenicu da su čajevi već tisućama godina sastavni dio mnogih kultura svijeta. Nekada vrlo vrijedna roba, danas nije više tako skupocjen, ali zato je više nego dragocjen za naše zdravlje. 
Neki od njegovih općenitih dobrobiti su da sadrži antioksidanse koji regeneriraju ćelije, čiste organizam od slobodnih radikala i usporavaju starenje. U Stiluetinoj kući čajevi se često ispijaju, a pored mnogobrojnih ukusnih i ljekovitih vrsta, izdvojili smo za vas tri nezaobilazna dnevna napitka i izvora zdravlja.
ZA DOBRO JUTRO….  Zeleni čaj. O njemu su doslovno ispjevani hvalospjevi koje ne treba podcijenjivati. Zeleni čaj je kralj među čajevima, a jutro je idealno za njegovu konzumiranje zbog toga što sadrži kofein i zbog toga ima magičnu moć razbuđivanja jednako kao i kava. Zeleni čaj bogat je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv gotovo svih bolesti – od prehlade i gripe do karcinoma. Također, pun je flavonoida koji vaš metabolizam stavlja u petu brzinu i tako uspješno topi vaše masne naslage. Odličan je i za pušače jer štiti od raka pluća i smanjuje oštećenja stanica izazvana duhanskim dimom za 25 posto. Volimo ga najviše ispijati u jutarnjim satima jer djelovanje kofeina iz kave dostiže vrhunac za 5-10 minuta, te nestaje za pola sata, a kod čaja dostiže vrhunac nakon 40 minuta i nestaje nakon više od sat vremena. Jedno američko istraživanje pokazalo je da zeleni čaj tjera crne misli i potiče dobro raspoloženje a ujedno usporava proces starenja i proljepšava naš ten (doslovno kozmetika u šalici). Ima li ljepšeg načina da svome tijelu i duhu osigurate dobro jutro?
POPODNE… U Stiluetinoj kući se ne preskače ispijanje crnog čaja barem 15 minuta prije ručka i još jedna šalica u poslijepodnevnim satima, a sada ćete saznati i zašto. Crni čaj ima pozitivan efekt na metabolizam masti i inzulina. Ovaj čaj jednako kao i zeleni ubrzava metaboličke procese, te povećava iskorištavanje masti i njihovo pretvaranje u toplinu. U recepturi starih narodnih lijekova savjetuje se ispijanje ovog čaja između 30 i 15 minuta prije jela, a mi smo postali redoviti u tom malom ritualu i usprkos velikom uživanju u hrani nemamo problema sa tjelesnom težinom i masnim naslagama. Zvuči odlično zar ne? Isprobajte već danas i pretvorite ispijanje ovog ukusnog napitka koji možete zasladiti sa malo meda i limuna i u svoj mali ritual. Osim toga, crni čaj povećava moždanu aktivnost, štiti od bolesti srca i razvoja tumorskih ćelija, te neutralizira neprijatan zadah iz usta zahvaljujući polifenolima koji otežavaju razvoj bakterija.
NAVEČER… U studiji koju je provela jedna britanska znanstvenica otkriveno je da je ispijanječaja od kamilice rezultiralo povećanom razinom hipurata u urinu, produkta izgradnje fenola koji ima povećanu antibakterijsku aktivnost. To je objašnjenje zbog čega čaj od kamilice jača imunološki sustav i bori se protiv infekcija vezanih uz pojavu prehlade. Kamilica – matricaria chamomilla – potječe od riječi majka jer se upotrebljava protiv bolesti i tegoba koje češće pogađaju žene (poput menstrualnih bolova). Volimo ga piti u večernjim satima i prije spavanja jer ima umirujuće djelovanje, ublažava stres, tjeskobu, razdražljivost, psihičku iscrpljenost i nesanicu.

U čajevima možete uživati svakodnevno i u većim količinama, a ove tri vrste nezabilazne su za svako domaćinstvo i za svakoga tko vodi brigu o sebi. Pretvorite ovaj čuveni napitak u jedinstveni ritual i u vašem domu.

Izvor: http://stilueta.net/

BUDITE U KORAK S TRENDOVIMA - Journal de Luxe novostima nastoji vaš život učiniti bogatijim i maštovitijim jer #MItoTAKO