Teniski lakat: uzroci i liječenje

Teniski lakat je sindrom prenaprezanja uzrokovan ponavljanim stresom na mišiće i tetive mišića koji se hvataju na lateralni epikondil. Ti mišići se protežu preko stražnje, odnosno dorzalne strane podlaktice do ručnog zgloba i odgovorni su za ispružanje ručnog zgloba i prstiju. Tetive su fibrozne niti koje povezuju mišiće s kostima, u ovom slučaju s lateralnim epikondilom.

Ukoliko su tetive i mišići previše izloženi stresu dolazi do nastanka mikrotrauma u području vezanja tetiva za lateralni epikondil te pojave boli uglavnom lokalizirane u tom području. Ponekad se bol može i širiti niz podlakticu. Bol se povećava u aktivnostima koje zahtjevaju kontrakciju zahvaćenih tetiva i mišića, te varira od blage boli koja se javlja nakon aktivnosti do vrlo snažne konstantne boli koja onemogućuje aktivnost.
U rijetkim slučajevima teniski lakat može nastati uslijed traume. Zanimanja i profesije kod kojih može nastati teniski lakat su sve one koje tijekom radne aktivnosti zahtijevaju ponavljano izvođenje kretnji prilikom kojih se ispružuje šaka i/ili se podlaktica okreće tako da dlan gleda prema gore ili se pak te kretnje čine protiv otpora. To su primjerice vodoinstalateri, soboslikari, zidari, mesari, daktilografi, tkalci, radnici na traci, postolari, mehaničari, kirurzi, zubari i sl.
Fizikalnim pregledom javlja se bol na palpaciju u području zajedničkog polazišta ekstenzorne muskulature te smanjena snaga i prisutnost boli i/ili ograničenog opsega pokreta pri hvatu, okretanju dlana prema gore te ispružanju ručnog zgloba. Uz navedene pokrete kojima se provocira bol, provode se testovi poput testa stolca te ispružanja prstiju uz otpor. Iako je fizikalni pregled pacijenta u većini sulačajeva dovoljan, ponekad je potrebno provesti dodatne pretrage.
Diferencijalna dijagnoza uključuje sindrom radijalnog tunela, radiohumeralni artritis, osteohondritis, posterolateralnu nestabilnost lakta i ozljeda lateralnog kožnog živca podlaktice, rijetko kada i mišićnokoštane tumore. Dodatne pretrage uključuju rendgen, magnetsku rezonancu, elektromiografiju i ispitivanje vodljivosti živaca.
Liječenje:
Liječenje podrazumijeva razne rehabilitacijske i preventivne postupke. Operativni pristup u pravilu je rijedak i primjenjuje se u slučajevima kada ostali terapijski postupci ne djeluju.
U početnoj, akutnoj fazi uz nesteroidne protuupalne lijekove primjenjuje se RICE terapija za kontrolu upalnog procesa i smanjenje boli. RICE je engleski akronim, a označava: Rest- odmor; Ice- led; Compression- kompresija, pritisak; Elevation- elevacija, podizanje. Odmorom se potiče regeneracijski proces oštećenog tkiva. Led se primjenjuje 4-6 puta po 10-ak minuta tijekom dana sa minimalnom stankom od 30 min između dvije primjene. Hlađenje tkiva pomaže smanjiti bol i oticanje. Hladni oblog ne smije se postavljati izravno na kožu kako ne bi došlo do maceracija (ozeblina).
Primjenom steznika neposredno ispod lakta smanjuju se opterećenja na tetive te potiče zaštita zahvaćenog područja. Uz RICE terapiju mogu se primjenjivati i nesteroidni protuupalni lijekovi, funkcionalne trake, te ostale metode i postupci suzbijanja edema i boli.

Smirivanjem boli počinje program vježbi

Smirivanjem boli i upale započinje se s programom vježbi istezanja i jačanja zahvaćene i okolne muskulature s ciljem povratka normalne funkcije i prevencije ponavljanja oštećenja. Uz vježbe koriste se razne fizikalne procedure poput lasera, ultrazvuka, TENS-a, magnetoterapije, terapije udarnim valom te primjena manualnih i mobilizacijskih tehnika.


Proces oporavka kod ovog stanja varira između nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, stoga je potrebno ustrajno i oprezno provoditi program rehabilitacije. Vježbe se u početnoj fazi provode bez ili s vrlo malim opterećenjem, ovisno o stupnju oštećenja. Daljnjom progresijom rehabilitacije, nestankom boli i povratkom funkcije i snage postepeno i dozirano se povećava opterećenje. Povratkom na radno mjesto potrebno je prilagoditi alate za rad ili promjeniti tehniku rada. Preporuča se povremeno nošenje steznika ispod razine lakta kako bi se smanjilo opterećenje na samu tetivu i njeno hvatište.

Izvor: http://kiwi.20minuta.hr/

BUDITE U KORAK S TRENDOVIMA - Journal de Luxe novostima nastoji vaš život učiniti bogatijim i maštovitijim jer #MItoTAKO