Signali da „tamo dole“ nešto nije u redu

Ne ignorišite ove simptome!
zena
Zdravlju vagine verovatno se ne pridaje onoliko pažnje koliko bi trebalo. Obratite pažnju na ove simptome koji pokazuju da „tamo dole“ nešto nije u redu!

Nedostatak vlažnosti i iritacija
Nedostatak vlažnosti i iritacija mogu biti znaci nezdrave vagine, naročito tokom menopauze, kaže ginekolog dr Ronald Blat. Menopauza može da izazove ove simptome, unutar i izvan vagine, što može dovesti do perutanja kože u intimnoj zoni. Ovi simptomi takođe mogu da dovedu do toga da seksualni odnos bude neprijatan.
Neuobičajen miris
Zdrava vagina ima svoj specifičan miris, ali kako da znate da li je taj miris normalan ili ne? „Miris koji pomalo podseća na miris ribe može biti znak bakterijske vaginoze, bolesti izazvane bakterijama i poremećenim nivoom pH vrednosti vagine. Ova polna bolest se leči antibioticima, a postoje i prirodni lekovi – jabukovo sirće i poseban režim ishrane. Jak miris, uz pojačan sekret, može biti simptom trihomonijaze. U tom slučaju, odmah idite kod ginekologa,“ kaže seks ekspert Isidora Psalm.
Svrab i pojačan sekret
Pojačan sekret, bele ili žućkaste boje, može biti znak vaginalne gljivične infekcije. „Ova infekcija može biti izazvana antibioticima, disbalansom pH vrednosti, a tome može da doprinese i nošenje uskog donjeg veša od veštačkih materijala. Takođe, nepravilna ishrana i unos velikih količina šećera mogu da izazovu vaginalnu gljivičnu infekciju“, kaže Isidora. Unošenje tečnosti, najpre vode, ali i jogurta, mogu da pomognu u lečenju ove infekcije.
Peckanje prilikom mokrenja
Najverovatnije je reč o infekciji urinarnog trakta, a često je uzrok toga – seks. Ova infekcija se uspešno leči antibioticima.
Bolni plikovi
Plikovi na intimnom delu tela su najčešće znak polno prenosive bolesti – hepresa. U slučaju da imate ove simptome, trk kod ginekologa!
Neredovno krvarenje
Neredovna menstruacija može biti znak hormonskog poremećaja, do kojeg najčešće dolazi prilikom konzumiranja pilula za kontracepciju. Uzrok takođe može biti i stres. Krvarenje nakon seksa može da upućuje na rak grlića materice. Ukoliko imate neki od ovih simptoma, najbolje je da posetite ginekologa.

Izvor: opustise.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...